Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Май 16, 2013

Докато централните банки печатат пари, за да засилят икономиките, инвеститорите в Азия, които търсят начин да се предпазят от нарастващите цени, се отказват от златото и залагат на имотите, пише Ройтерс. Основният им мотив е търсенето на доходност на фона на изненадващо меката инфлация. Това обаче е една рискована игра. Тенденцията е най-явна при тръстовете за инвестиции в имоти в Азия.

"От две години повтарям, че тръстовете за инвестиции в имоти са добър хедж срещу инфлацията", отбелязва Чарли Чан, един от най-известните мениджъри на хедж фондове в Азия, който направи удар, като заложи на тях през 2012 г. "Те са по-лесни за оценяване, получаваш онова, което виждаш, и притежаваш сградата, освен това ако има инфлация, цената на сградата просто ще се повиши", допълва Чан.

Хедж фондът му за 200 млн. долара миналата година отчете възвръщаемост от 63%, като от началото на 2013 г. увеличението е с 35%. За сравнение хедж фондовете в Азия регистрираха възвръщаемост от 10% за миналата година и са с ръст от 9% от началото на тази година, според данни на Eurekahedge.

Тъй като тръстовете за инвестиции държат различни видове имоти - от заводи до търговски центрове и хотели, те могат да се възползват от по-високите наеми при евентуален икономически бум и повишение на цените. За разлика от златото, което не изплаща дивиденти, тръстовете за имоти осигуряват и стабилен поток от доходи, което също привлича инвеститорите.

От началото на тази година до 7 май златото е поевтиняло с 13%. За сравнение индексът на тръстовете за инвестиции в имоти в Азия MSCI е нараснал с 14%. В Сингапур и Хонконг повишението е съответно с 13% и 17%, като през последните две седмици и на двете места са отчетени рекорди.

В отговор на засиленото търсене компаниите наводняват пазара с нови оферти. Един от примерите е Mapletree Greater China Commercial Trust, който набра 2,06 млрд. долара в най-голямото първично публично предлагане на тръст за инвестиции в имоти в Сингапур, състояло се през февруари.

Новите емисии на тръстовете за инвестиции в имоти в Азия, с изключение на Япония, са се увеличили над четири пъти от началото на тази година спрямо същия период на миналата до 4,33 млрд. долара, според данни на Thomson Reuters. Освен това няма признаци за забавяне, като се имат предвид планираните за следващите 2-3 месеца първични публични предлагания за 4 млрд. долара.

Активите, управлявани от фондове за имоти, инвестиращи в Азия и Япония, пък са се увеличили до рекордните 55 млрд. долара и 20 млрд. долара съответно към края на март, според изчисления на Lipper.

 

Източник: www.investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив