Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Май 23, 2012

Кризата и кражбите вече удариха къщите край Перник

Китно селце между София и Перник

Цените на имотите между София и Перник тръгнаха да падат като комини при земетресение.

Бедствието ще засили тенденцията хора, които имат вили в района, да се опитат да ги продадат, тъй като им излиза скъпо да ги стопанисват, обясни брокерът Иван Методиев. Много от къщите в селата между София и Перник са с повредени покриви и комини, а смяната им излиза минимум 3-4 хиляди лева.

Друга причина за спада на цените е кризата. През последните години имотите по места паднаха до 10 пъти. В момента може да си купите хубава къща на 50 километра от София за 15-20 хиляди лева. По-малките пък вървят за по 8-10 хил. лв. Хората обаче купуват все по-рядко заради кражбите по селата в региона, въпреки че до тях се стига удобно заради магистрала "Люлин" и излизането извън София понякога е много по-бързо, отколкото до работното място.

В Рударци има къщи и за по 250 000 евро. След като обаче епицентърът на силното земетресение беше именно в този район, едва ли ще се продадат на тази цена, разказват още експертите.

43% спад в миньорския град

Цените на жилищата в страната отчитат спад за 14-то поредно тримесечие, сочи справка на Profit.bg. Ако в началото на кризата през третото тримесечие средната цена на имотите, по данни на Националният статистически институт, е била 1418.24 лв., то в края на първото тримесечие на 2012 г. цените са паднали до 883.85 лв. В Перник се отчита спад от 43.04% в цените. Имотите във Враца са поевтинели също с толкова през последните 3-4 години. 

Най-малко е понижението в София - 5.88%, както и в Силистра и Кърждали, където поевтиняването е от 14.09 и 21.19 на сто. В Хасково, Пазарджик и Кюстендил цените също са паднали с по-малко от 30%.

Руснаци масово купуват у нас

Все пак има леко съживяване на имотния пазар, твърдят специалистите. То идва най-вече от Русия, където хората се свързват с брокери у нас за покупка на имоти в курортите. Почти на всяка страница в интернет, на която се предлагат подобни услуги, може да се види надпис: "Бърза сделка - купуваме къщи и апартаменти за руски клиенти". Задължително информациите на сайтовете вече не са само английски, но и на руски език.

 

Нина Александрова

www.dartsnews.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив