Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Юни 21, 2013

България е седма по спад на цените на жилищата в класацията на онлайн изданието Global Property Guide за първото тримесечие на годината на фона на отчетения значителен ръст на цените в глобален мащаб и явните признаци за възстановяване на пазарите в Европа.

Затвърждава се обаче тенденцията за забавяне на темповете на понижението на цените. В периода януари – март е отчетен спад на цените от 4,52% на годишна база и 0,87% спрямо предходното тримесечие. За сравнение, през последните три месеца на миналата година спадът на тримесечна база беше 1,2%, а през третото тримесечие – 3,5%.

В номинално изражение забавянето на спада е още по-съществено – до 1,92% на годишна база и 0,95% спрямо предходното тримесечие. Гърция затвърждава лидерската си позиция в негативната класация на изданието, въпреки че годишният спад на цените на жилищата леко се е забавил до 11,53% от 12,1% по същото време на миналата година.

Втора по спад на цените на жилищата е Холандия, където темповете на понижението са се ускорили от 6,38% през първите три месеца на миналата година до 10,99% през първите три месеца на тази година. Трета е Испания, където понижението също е ускорило темпове до над 10 на сто. Първата десетка се допълва от Хърватия, Русия, Португалия, Ирландия и Германия.

На другия полюс е Дубай, където е отчетен най-силен ръст на цените на жилищата в  глобален мащаб – над 28% през първите три месеца на годината спрямо същия период на миналата година и близо 7% спрямо предходното тримесечие. Втората позиция се държи от Хонконг, където ценовият ръст се е ускорил до над 20% спрямо същото време на миналата година, а на тримесечна база – до над 4 на сто.

До третата позиция по най-силен ръст на цените на жилищата се издигат САЩ с 8,31% на годишна база и 3,3% на тримесечна. Първата десетка се допълва от Турция, Индия, Бразилия, Нова Зеландия, Дания, Израел и Китай.

За първи път от бума на пазара на имоти през 2006-2007 г. се наблюдава толкова голям ръст на цените в глобален мащаб, посочват от изданието. Повишение е отчетено на 28 от 42-та пазара, които медията наблюдава, а в номинално изражение – на 30 от пазарите, но там инфлацията е значително по-висока (като например Бразилия, Турция и Южна Африка).

Цените на жилищата в САЩ са отбелязали най-силния си ръст от 2006 г. Повечето пазари в Европа също показват признаци на възстановяване, макар и с не толкова категорично ценово изражение, а и южните и централно- и източноевропейските пазари да остават под напрежение. Азиатските пазари също продължават да записват ръстове на цените, като само в  Сингапур е отчетено понижение от 0,58% през първото тримесечие на годишна база.


Източник: www.investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив