Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Май 23, 2013

Коментари: 1

Някои недобросъвестни съседи не си поправят течовете и наводняват помещенията на съседните апартаменти. В подобна ситуация нещата не могат да бъдат оставени така, но всички знаем, че конфронтацията със съседи никак не е желателна. Как да постъпим, когато съсед ни наводнява, но отказва да предприеме мерки за отстраняване на проблема?

Това се нарича непозволено увреждане, обяснява адвокат Милена Миткова. Потърпевшият, разбира се, може да защити правата си по съдебен ред. Но преди това юристът съветва да се организира оглед и на двата имота, на които да присъства независим строителен специалист и задължително – домоуправителят.

Целта на огледите е първо – да се констатират течовете и щетите по вашия имот и второ – да се установи причината за теча, уточнява Миткова. След това можете писмено да поканите съседа си в 10-дневен срок да отстрани причините за повредата в своя имот чрез неотложен ремонт, както и да извърши ремонт за своя сметка на вашето жилище. Ако няма резултат, остава да влезете в съда.

Ако наистина няма друг начин за постигане на разбирателство със съседите, най-доброто решение е потърпевшите да заведат частен иск в съда, обяснява брокер Венцислав Йосифов. Преди това е добре да бъдат поканени други съседи да видят щетите по жилището и да подпишат клетвена декларация, в която да е написано, че са свидетели на тези щети.

Препоръчително е да се направи и клип с видеокамера, както и снимков материал на щетите. Клипът и снимките ще послужат като допълнително доказателство пред съда. Освен това може да се проведе разговор и с домоуправителя на входа.

Единственият сигурен начин да се спасите от лоши съседи е да продадете имота си, твърди брокер Мария Гавраилова. Тя обаче допълва, че си заслужава да се обмисли и следният вариант: направете си ремонт след наводняването, след което си застраховайте имота срещу природни бедствия и нанесени щети от съседи (всеки качествен застрахователен брокер ще ви посъветва кой точно пакет ще ви е най-полезен).

След това, когато съседът отново ви наводни, просто извикайте застрахователите да направят оглед и да оценят и заплатят щетите. После вече те знаят как да си съберат сумите от виновните съседи. Разбира се, може и да не се стига дотам, ако вие и съседите ви успеете да решите проблема с добро.

 
 

Добави коментар

 

Коментари: (1)

+1

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив