Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Авг 30, 2014

Висшият административен съд (ВАС) спря окончателно обжалването на конкурса за благоустройството на част от центъра на София.

Магистратите потвърдиха победителите в I зона (от Орлов мост до ул. „Граф Игнатиев“) и IV зона (пространството между градинката на „Кристал“, БАН и храм-паметника „Св. Александър Невски“). Това са фирмите „Стефан Добрев Архитектура и Дизайн“ и „А.Д.А.“, съобщи за „Преса“ Елена Ангелова от общинската дирекция „Архитектура и градоустройство“.

Премираните задания и в четирите зони бяха обжалвани от загубилите надпреварата участници първо в КЗК, а след това и във Висшия административен съд.

Съдът връща проектите за втора и трета зона (между улиците „Граф. Игнатиев“ и „Шишман“ и между Градската градина и площад „Александър Батенберг“) на етап разглеждане от техническа комисия. Тя ще се събере на 5 и 6 септември и ще реши кои от тях да останат в състезанието. Журито ще заседава от 12 септември и до 20-и ще излезе със становище кои са новите победители в двете зони, обясни Ангелова.

Проектантите трябва да приключат работа до 21 август 2015 г. С окончателните проекти ще се кандидатства по ОП „Региони в растеж“ за 100 млн. лв. Те ще бъдат вложени в цялостното обновление на центъра и трябва да бъдат усвоени най-късно до 2020 г.

Така след три години София ще има освен жълти и символични „златни павета“, излети от масивен бронз, с имената на героите си, които ще бъдат вградени около храм-паметника „Св. Александър Невски“. Нощем пък колонада от светлини ще огрява най-известния храм в държавата. Тя ще е по подобие на осветлението, монтирано по площадите „Свети Петър“ в Рим и Казанския събор в Петербург. Паркингът с депутатските лимузини ще слезе под земята около храма.

Коритото на Перловската река ще бъде повдигнато с метър, пред националния стадион ще има кръгово кръстовище, а от Орлов мост до бул. „Драган Цанков“ ще има Алея на славата.

 

Източник: КРОСС

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив