Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Окт 30, 2013

Наследниците на земеделски земи обикновено са поне няколко и често пъти имат различно мнение за съдбата на наследените имоти. Едни искат да продават, докато други категорично са против. Задачата се усложнява допълнително, ако нивите са няколко, от различни категории и се намират на различни места.

Тогава единственият възможен изход е съдебна делба, за да може всеки да получи дял и да се разпорежда с него както намери за добре. Ако нивите не могат да се разделят точно, то разликата се уравнява в пари, за да няма ощетени. Понякога обаче съделителите може да не са съгласни с направената делба на имотите или тяхната стойност. Каква е процедурата и какво следва?

Делбата на ниви се прави от съда, обяснява адвокат Милена Миткова. Работа на вещото лице пък е да изготви заключение за стойността на имотите – дали същите са реално поделяеми при квотите, определени от съда в първата фаза по делбата и дали е възможно всеки съделител да получи реален дял.

Вещото лице изготвя и проект за извършване на делбата. Съдът изготвя разделителен протокол и го предоставя на страните за становище. Те могат да оспорят заключението на вещото лице и да поискат нова експертиза, както и да оспорят протокола за разпределение, разкрива юристът.

Заключението на вещото лице следва да е внесено в съда най-късно 7 дни преди датата на съдебното заседание. Ако имотите са неподеляеми (за ниви минималната площ е 2 декара) тогава имотите се изнасят на публична продан.

Заключението може да се оспорва в съдебното заседание, в което е представено. Предварителният протокол за разпределение също. След делото може да се обжалва цялото решение или части от него. Но ако съделителите не са доволни от разпределението, а не са го оспорили, то нямат основание да обжалват, поради неудобно разпределение.

С други думи, възраженията и оспорванията на заключения, доказателства и т.н. се правят в същото съдебното заседание, в което са представени. Изключение може да има, ако например заключението на вещото лице е депозирано преди по-малко от 7 дни преди делото и страните не са имали време да се запознаят с него.

След като състави проектът за разделителния протокол, съдът призовава страните, за да им го предяви и да изслуша възраженията им по него. След това той съставя и обявява окончателния разделителен протокол.

Миткова напомня, че при делба на ниви не се допуска разделянето им на части, по-малки от 2 декара. Така, ако една от нивите например е 3 декара, очевидно тя е неподеляема, тъй като дори и разделена само на две, се получава площ под 2 декара.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив