Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Май 22, 2014

Много българи са притежатели на земеделска земя. Едни я получават като наследство, а други решават да инвестират спестяванията си в нея. Какво обаче можете да направите с необработваемите си ниви? Специалистите хвърлят светлина по този въпрос.

Вариант е да търсите арендатор за необработваемите декари, с който да сключите договор за аренда, посочва адвокат Милена Миткова. Това ще направи земята обработваема и ще можете да я продадете. Фондовете, които изкупуват земи, нямат притеснения, ако има аренден договор.

Според брокер Кристина Найденова и арендатори, и фондове имат интерес към необработваеми ниви. Ако дълго време не се намира купувач за имота, вероятно трябва да намалите размера на продажната цена.

Можете да проверите дали съседните имоти се обработват и ако се обработват – от кого, съветва консултант Таня Китик. Разговаряйте с него дали има интерес от това да обработва нивите ви. Това, че към момента са необработваеми, няма значение.

Ако арендатор (или наемател) ги обработи, спокойно може да ги заяви за субсидии, защото те вече са се превърнали в обработваема площ. Когато отиде да си подаде заявлението за субсидии, от там ще му кажат, че досега са били необработваеми и попадат в слой „недопустими за подпомагане“ и ще отидат на проверка на място.

Ако обаче никой не работи в съседство и/или няма интерес да наеме или арендова вашата земя, изходът е или да ги работите лично или да ги продавате. Но недейте да декларирате, че ги обработвате фиктивно, предупреждава експертът. При заявяване на невярна информация търпите финансови санкции.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив