Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Юли 4, 2013

Временно се замразява събарянето на незаконно построени сгради в урбанизирани територии и върху държавни, общински и частни имоти в рибарските селища по Черноморието, за които има влязла в сила заповед за отстраняване. Това решиха депутатите от парламентарните комисии по инвестиционно проектиране и регионална политика, които проведоха съвместно заседание днес. Още утре приетият мораториум ще бъде гласуван и в пленарна зала.

Мораториумът ще важи до края на ноември т. г. и ще даде време да се приемат необходимите законодателни промени, така че да не се събарят незаконно построени имоти, които се ползват за жилищни нужди и са единствено жилище за обитателите им, коментира председателят на регионалната комисия Димчо Михалевски. Мораториумът няма да важи за сгради, които не са единствено жилище, не се ползват постоянно и са извън урбанизираните територии, допълни той.

Той допълни, че има случаи на влезли в сила заповеди за събаряне на жилища, които имат необходимата проектна документация, но са обявени за незаконни заради липсата на документ, свързан с някоя от съгласувателните процедури на строителството, въведени през годините. Депутати алармираха и за случаи, в които собствениците на сгради разполагат с удостоверение за търпимост, но въпреки това са издадени заповеди за събаряне на строежите.

Димчо Михалевски подчерта, че мораториумът няма за цел да предоставя параван на умишлено нарушилите строителното законодателство, а да изолира случаите на несправедливост. Решението беше подкрепено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Дирекцията „Национален строителен контрол“, които също смятат, че има нужда от време за „ремонт“ на законодателството, за да се премахнат субективните фактори при преценката на инспекторите за предназначението на незаконните строежи.

Единствено председателят на комисията по инвестиционно проектиране Емил Костадинов се обяви против налагането на такъв временен мораториум. Той подчерта, че на няколко пъти са били удължавани сроковете за заявяване на строежи без необходимата документация и допълни, че за месеците до края на ноември властите не биха могли да направят нищо съществено.

 По думите на Костадинов временното стопиране на събарянето на незаконни строежи удовлетворява исканията и очакванията на стотици граждани, но казва на хиляди други, които са минали през всички строителни процедури и са се сдобили с всички необходими документи за техните имоти, че са глупаци.

Същевременно от екокоалицията „За да остане природа в България“ посочват, че предложеното решение да се направи изключение за премахване на строежи при доказано единствено жилище е безсмислено - много хора ще прехвърлят жилищата си на роднини, за да докажат, че незаконният строеж е единственото им жилище.

"Самото издаване на решение за премахване на незаконни строежи е резултат на дълъг процес и събрани ясни доказателства за закононарушения. Възможността за обжалването на решението за премахване допълнително удължава процеса, въпреки че дава възможност на жалбоподателите да защитят своя интерес", посочват от организацията.

Регионалната комисия прие и още един мораториум днес - върху всички разпоредителни сделки и строителни дейности с държавни имоти в урбанизирани и извън урбанизирани територии по Черноморието. Забраната ще действа за 12 месеца, като не обхваща общинските и частните имоти.„Червените“ внесоха предложение за такъв мораториум още през януари, след като избухна скандала със строителството върху терен край Несебър, върху който е имало дюни. То обаче беше отхвърлено от предишния парламент.

Димчо Михалевски поясни, че за тези 12 месеца Министерството на околната среда и водите ще трябва да направи съответните проучвания и да предложи граници за национален парк „Българско черноморие“, каквото предложение беше направено и от граждански организации. По думите му създаването на национален парк е добър инструмент за управление и защита на природата.

В мораториума е записано също така, че до месец Министерският съвет трябва да представи списък с всички държавни имоти, които са засегнати от забраната. За периода му на действие също така Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Агенцията по кадастъра ще трябва да приключат с изработването на всички специализирани карти на плажове, дюни и други природни образувания по крайбрежието.


Източник: www.investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив