Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Фев 9, 2012

Докато някои инвеститори вече зачеркват 2012 г. като губеща, възможностите изобилстват за други 

Оттеглянето на гиганти като Eurohypo и Société Générale от пазара на кредитиране на имоти в края на миналата година бе радикална промяна в сектора в Европа, сочи анализ.

Някога символи на процеса на възстановяване, двата кредитора сега са синоним на крехкия пазар на имоти и за това колко бързо може да се променя настроението в бранша, се казва в анализа на PricewaterhouseCoopers (PwC) и Urban Land Institute (ULI)

Това, пред което е изправен секторът на имотите на континента, е много по-сложно в сравнение с първоначалните схващания за ситуацията, казват компаниите.

Един от ключовите въпроси в сектора е колко ще трае спадът на пазара. Дали 2012 г. ще бъде „година три“ от петгодишнен период на възстановяване или „година три“ от десетилетие на възстановяване?

Едно нещо е все още ясно: през последните шест месеца настроението на наемния пазар се сгромоляса и някои инвеститори вече зачеркват цялата 2012 г. като изгубена година.

Въпреки че на пазара има капитали те няма да се активизират при настоящите цени и нива на доходност, казват някои експерти.

В доклада експертите съветват, че стратегиите трябва да бъдат изготвяни без да се разчита прекалено много на „външния свят“ - било то икономиката, банките, наемателите, капиталовите стойности или възможностите за привличане на нов капитал.

Решенията трябва да се взимат на базата на стабилна обезпеченост с реални активи, фокус върху приходите, предпазливост към разходите и без прекалено много презумпции за каквото и да било друго.

Имотите се превърнаха в прекалено фрагментарен бизнес – има толкова много възможни резултати, пише в проучването, цитирайки анонимен експерт.

Всяка отделна ситуация трябва да се разглежда сама за себе си предвид всички последствия, които произтичат от нея. За опитните инвеститори, разполагащи с нужния опит и капитал, са възможни „невероятни инвестиции“. Преди да се пристъпи към каквото и да било обаче трябва да се намерят отговори на множество въпроси.

Някои инвеститори се подготвят за дългосрочен икономически насрещен вятър и несигурност, като оценяват нивото на риск за очакваните приходи за целя период на експлоатация на актива.

Предвид покачването на цените на някои от най-големите пазари апетитът към по-високорискови и спекулативни инвестиции също се повишава.

 

www.investor.bg

 

 
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив