Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Сеп 11, 2012

Как изглежда първото полугодие на тази година в имотния пазар?

Първата половина на 2012 г. затвърди тенденцията към стабилизиране на цените за Варна и околностите, като за сравнение със същия период на миналата година забелязваме минимален спад на цените. Поради засиления интерес от руски граждани и българи живеещи в чужбина, ценовите нива в някои райони на града дори отчитат известно покачване. Това са главно централните райони и тези в по-високия ценови диапазон, които се отличават със сгради предимно ново строителство, добра инфраструктура, наличие на градски транспорт и други удобства.

Какви са предпочитаните имоти във Варна?

Интересът на българските граждани е главно към имоти в ценовите нива между 30 000 и 60 000 евро. Това са предимно апартаменти в чертите на града и по-конкретно в големите жилищни квартали като Възраждане, Младост и Трошево. Купувачите с по – висок бюджет между 50 000 и  80 000 евро се насочват към по-централните райони на града, като „Л.К. Тракия” , „Левски”, „Чаталджа”, „Чайка”. По вида на имотите най – голямо  е търсенето на двустайните и тристайните жилища , като се забелязва тенденция в покачване на търсенето за апартаменти с две спални или поне такива с отделна кухня и дневна стая. Повечето млади семейства предпочитат да направят компромис с големината на помещенията, но да има обособени три отделни стаи с цел едната да бъде използвана като детска стая.

 По-различни ли са предпочитанията на руските клиенти?

Интересът на руските граждани е предимно за имоти в близост до морето и Морската градина на града. Извън чертите на града руснаците проявяват интерес най-вече към местностите „Ален Мак”, „Евксиноград”, „Траката” , „Св.Св Константин и Елена” , а в самия град търсят имоти предимно в района на „Бриз”, „Спортна Зала” и „Гръцката махала”. Друга част от руските купувачи предпочитат да закупят къща със собствен двор в околните села до Варна. Това са главно села до 20-тина километра от града , с лесен достъп и добра пътна инфраструктура. Друг съществен фактор при избора на имоти от страна на руските купуачи е условието имотът да става за целогодишно живеене, което показва техните намерения за постоянно пребиваване в страната.  

 Какви тенденции на пазара могат да се очертаят?

Настъпването на летните месеци и пристигането на голям брой руски купувачи съществено раздвижиха сделките при продажба на недвижими имоти , както във Варна, така и в другите крайморски райони. Очакваната посока до края на годината, предвид настъпването на есента и предстоящата зима, е реализираните сделки да намалеят. Очакванията са сделките да бъдат реализирани главно с български граждани, които са планирали покупката на недвижим имот именно за тази част от годината и по-малък брой руски граждани, които са отложили пристигането си в България за есента с цел намирането на по-добри оферти от тези в разгара на сезона. Тенденцията при наемите на жилищни имоти е силно да намалее търсенето на краткосрочни наеми (главно заради края на летния сезон) и постепенно покачване в търсенето на дългосрочни наеми главно от студенти и хора, които са намерили работа в града. При търговските обекти се очаква раздвижване на пазара поради факта, че тези обекти, чиито наемни цени са били високи и са останали празни през сезона, най-вероятно ще бъдат понижени с цел тяхното по-бързо отдаване. При офис площите търсенето също се очаква да остане стабилно, като главните участници ще бъдат фирми, които търсят по-добри наемни нива или такива, които желаят да променят квадратурата на своите офиси.   

 Има ли интерес към имотите като инвестиция?

По правило инвестицията в недвижим имот се счита като „убежище” за финансовите средства по време на криза. Съществуват и други активи за инвестиране, какъвто например е златото, но в България инвестирането в недвижима собственост се счита за един от най-сигурните активи за съхранение на богатството. Покупката на недвижим имот с цел инвестиция, забелязваме предимно от български граждани, живеещи в чужбина. Причините за това са добрите цени, на които можеш да закупиш качествен имот, получаване на ежемесечен доход под формата на наем, възможност за ваканционно ползване и наличието на относително ликвиден пазар. 

Кои са предимствата при  използване услугите на агенция за недвижими имоти?

Използването на надеждна агенция за недвижими имоти улеснява процеса на избор и покупка, като също намалява и риска за клиента от покупката на проблемни имоти. Предимствата на активните агенции за недвижими имоти са: богатата база данни с която разполагат и от която клиента бързо и лесно може да направи своя подбор на имоти; своевременната проверка на документацията на избраните имоти; съпровождането в процеса на покупка.    

Разговор с Боян Казанджиев-Управител на Агенция за недвижими имоти Акцент инвест - Варна 

Източник: imoti.net

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив