Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Дек 10, 2013

Световният пазар на недвижими имоти влиза с добри позиции в 2014 г., радвайки се на доверието на бизнеса и на подобряването на силните корпоративни баланси, които водят до увеличаване на капиталовите разходи, сочи доклад на Jones Lang LaSalle, цитиран от Property Wire.

Документът, посветен на перспективите на световния пазар, обхваща четвъртото тримесечие на 2013 г. и показва, че почти всички основни пазари записват ръст на продажбите и повече приходи. Всичко това е съчетано с подобряване на кредитната среда и повишен апетит за рискове, подсказващи, че през следващата година предстои оживление на пазара.

Докладът прогнозира, че световните пазари са на път да надминат обем от 500 млрд. долара за цялата 2013 г. и се очаква растеж с 10% през 2014 г. Наемането на офиси набира скорост и от ръста му от 1% през тази година ще достигне 3,5% през следващата. Най-добри резултати се очаква да покажат Джакарта, Токио, Сан Франциско и Дубай, а силното търсене в сектора за продажби на луксозни стоки ще повиши цените в ключовите международните центрове за търговия на дребно.

В широк спектър от пазари и сектори ликвидността се подобрява, а JLL очаква, че обемът на продажбите в световен мащаб през 2014 г. ще е е с около 20-25% по-нисък от годините на бума – 2006-2007 г. Въпреки това световните лизингови пазари са по-малко темпераментни, сочи докладът. Докато корпоративните настроения са се подобрили значително през последното тримесечие, компаниите остават бдителни и настроенията им са податливи на външните шокове.

Независимо от това в САЩ пазарът на офиси на лизинг има потенциала да се оживи значително през 2014 и 2015 г. Същевременно голямата част от континентална Европа и Азиатско-тихоокеанския регион остават кротки, макар че се очаква постепенно лизинговата активност да се подобри и в двата региона. Средносрочната перспектива за пазара на офиси в Австралия, както и този на търговски и промишлени площи, предполага възстановяване и укрепване на ръста на наемите.

На базата на информация за бъдещи сделки, както и дългосрочни индикатори като жилищното строителство, тримесечието, приключило през септември, е белязано от стабилизиране на търсенето на офис пространства. Прогнозата е, че нивата на заетост ще останат високи през цялата 2014 г. В средносрочен план перспективите за пазарите на офиси, както и търговията на дребно и промишлените сектори, са за укрепване на растежа.


Източник: Investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив