Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Апр 10, 2021

Шест съвета за бъдещите новодомци През 2020 г. в страната са сключени 193 566 сделки с имоти, показва справка на Profit.bg на база данни от имотния регистър към Агенцията по вписванията.

Официалните данни на Knight Frank сочат, че стойността на имотите в страната се е увеличила с 4.8 на сто за 2020 г. спрямо 5.4 на сто година по-рано.

В пандемичната 2020 г. недвижимостите в София са добавили 8.6% към стойността си, с което можем да заключим, че имотите са една от най-доходните нискорискови инвестиции за последната година.

Голяма част от имотните агенции днес са насочили вниманието си към новото строителство, но не бива да „отписваме“ и съществуващите имоти, при голяма част от които не заплащаме големи общи части.

Те също така са разположени във вече развити квартали. Тук, разбира се, не е мястото да изреждаме техните предимства и недостатъци, а да предоставим няколко полезни съвета за бъдещите новодомци.

Опознайте квартала си

В случай че търсите ново жилище, е добре да определите 3-5 квартала, които да разгледате. Добре е да знаете къде се намират супермаркетите, дали в района има детски градини и училища, при положение че имате деца или планирате такива.

Задължително при покупка на старо строителство

За стар имот у нас се смятат жилищата на възраст от над 10 години. Ако възнамерявате да купувате такъв имот, следва да предприемете няколко задължителни стъпки. На първо място, сменете патрона, а по възможност и цялата врата.

Сменете партидите си и регистрацията. Преди да се нанесете ще е добре поне да освежите имота си, като го боядисате, при положение че нямате възможност за основен ремонт.

 

Задължително при покупка на ново строителство

Преди да закупите нов имот, добре ще е да си направите добре сметката. Каква част от средствата са ви от заем, колко ще е месечната ви вноска? Ще имате ли възможност да погасявате заема и да направите ремотни дейности?

Следва да знаете, че дори и бюджетните ремотни на едно двустайно или тристайно жилища са сериозен разход. За София тази сума е около 100 евро/кв. м, докато по-качествените могат да достигнат и до 150-200 евро/кв. м, в зависимост от вложените материали и аксесоари. Луксозното изпълнение пък дори може да надхвърли и 500 евро/кв. м.

Намерете си надежден майстор и мебелист

Тук е мястото да отбележим, че ще е добре да си намерите надежден майстор и мебелист, ако в следващите месеци ще предприемате ремонт. Имайте предвид, че ремонтите отнемат време – обикновено между 3 и 5 месеца, в зависимост от сложността и големината на имота ви.

В случай че искате да прибегнете до услугите на интериорен дизайнер, знайте, че това ще ви струва между 20 и 40 евро/кв. м.

Избирайте добре брокера си

Да, наистина, ще заплатите между 2.5 и 3% комисиона, но ще получите качествена услуга. Имотът ви ще бъде проверен за тежести и ще ви се изготвят всички необходими документи за сделката.

 

Внимавайте при сделките на зелено

Голяма част от имотните сделки днес са осъществени на „зелено“, при което все още не можете да видите и пипнете имота си. Добре ще е да платите малка част от сумата за покупката му, въпреки че все повече строителни предприемачи дават сериозни отстъпки при заплащане на 70 и повече процента от цената.

Изисквайте в договора си останалата сума да се плати при издаване на разрешение за ползване (АКТ 16), като това може да се случи с популярните ескроу сметки, при които сумата бива превеждана само при изпълнението на дадено условие.

БОНУС: Опитайте се да се пазарите за цената. Дори и 5% отстъпка биха ви били достатъчни за една нова кухня, заедно с ел. уредите. 

 

Източник:

profit.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив