Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Апр 26, 2013

Сериозен ръст на сделките за жилищни имоти в ниския ценови сегмент, отчитат от АДРЕС Недвижими имоти за първото тримесечие на 2013 година. Общо 4 от 5 сделки или 80% от договорките за периода януари-март са сключени за жилища на стойност под 50 000 евро. Закупените имоти са разположени главно в периферните квартали на столицата, а площта им варира между 45 и 75 кв.м.

„Хората с по-ниски финансови възможности бяха изключително активни през първото тримесечие на годината", коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на АДРЕС Недвижими имоти. „В неустойчивите в момента времена те решиха, че е по-разумно да направят сигурна инвестиция за парите си, каквато е покупката на имот. Макар и малко, тези средства обикновено стигаха да покрият около 40% от стойността на сделката, а останалите купувачите осигуряваха чрез кредит", допълва Богданов.

Покупката на жилище се улесни и от политиката на банките през последните месеци, се посочва още в анализа на АДРЕС. Макар да не се наблюдава осезаем ръст в кредитирането, популярност набраха потребителските кредити, които вече достигат и до 50 000 лева. Това позволява на редица купувачи да прибегнат до външно финансиране за покупка на имот, без да преминават през процедурата по теглене на ипотечен кредит.

По данни на АДРЕС за първи път сме свидетели на силни по отношение на активността на сделките януари и февруари, тъй като обикновено стартовите два месеца на годината се свързват със сравнително по-пасивен пазар. Това, според експертите от компанията, се дължи на факта, че купувачите разбират, че спадът на цените е в миналото, а новите строежи са далеч по-малко като обем на фона на тези отпреди няколко години. В допълнение към това голям процент от хората считат съхранението на парите си в банка за несигурно.

„Понижението на цените няма как да продължи, като до края на годината очаквам дори лек ръст. Считам, че през 2014 г. цените на имотите ще бъдат по-високи спрямо настоящата година", коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС. „В същото време инвестицията в имот винаги е по-сигурна от съхранението в банка. Много хора оставиха в сметките си гарантираната при фалит сума от 196 000 лева, а с допълнителните средства активизираха търсенето си на качествен имот", допълва Павлов.

Според анализа на АДРЕС по-голямата част от закупените през периода апартаменти са в квартали като Обеля, Гевгелийски, Свобода, Овча Купел, Лагера, Манастирски ливади, Люлин, Младост, но и района на широкия център. Интересна сделка е покупката на 3-стайно жилище в Обеля с квадратура 80 кв.м за 30 000 евро. Апартамент с площ от 65 квадрата в Гевгелийски е продадено за 28 000 евро, а къща в Мировяне с площ от около 130 кв.м е струвала на новия си собственик 37 000 евро.

По данни на АДРЕС около 14% от жилищата, купени през периода януари-март, са с цел инвестиция. Практиката през тримесечието бе да се купи евтин, необзаведен апартамент, който впоследствие да се преустрои, ремонтира и даде под наем. Търсенето е насочено главно към двустайни жилища - повече от половината сделки за тримесечието са именно за такива имоти. Следващите по популярност са тристайните апартаменти - те представляват ¼ от сделките, сключени от началото на годината. Едностайните жилища заемат едва третата по предпочитание позиция.

Поведението на купувачите през първото тримесечие на 2013 година бе в унисон с предпочитанията на наемателите. Те от своя страна концентрираха търсенето си основно към добре обзаведени или поне ремонтирани жилища, при това в централните или близки части на града, посочват от АДРЕС. Експертите съветват наемодателите да не правят опити да отдадат жилищата си в недобро състояние, тъй като това ще удължи осезаемо периода на отдаване и от друга страна ще ги принуди на сериозен компромис с цената.

„За наемодателите в момента в по-изгодно да вложат известна сума в ремонт и обзавеждане, тъй като впоследствие тази инвестиция ще се възвърне от по-високия наем, който ще могат да договорят", съветва Калоян Богданов. „Ако решите да отдадете имота си в не достатъчно добро състояние, много трудно ще откриете наемател, който да отговори на месечната стойност, която очаквате", коментира още Богданов.

Пазарът на наеми за периода е концентриран основно в района на ул. „Г.С. Раковски", бул. „Христо Ботев", района на Докторската градина, бул. „Мадрид", бул. „Витоша", както и в квартали като Банишора, Лозенец, Южни райони, Изток. Наемните нива започват от около 150-250 евро за жилище в близък до центъра район с квадратура между 40 и 60 кв.м. Времето за отдаване на жилище под наем обикновено е между 2 и 4 седмици, а за продажба продавачите отделят поне 1-2 месеца.

С настъпването на пролетта се засили и интересът към наемането на малки магазини, отчитат още от АДРЕС. Около 12% от отдадените под наем обекти са именно за такъв тип площи. Интерес представляват имотите в районите като "Лагера", „Гео Милев", Център и „Изток". Търсят се главно помещения между 50 и 100 кв.м. Продължават да са много търсени магазините по ул. „Граф Игнатиев", ул. „Георги. С. Раковски", бул. „Витоша".

Търсенето за бул. „Витоша" е сериозно, особено за заведения с възможност за тераси, преди началото на летния сезон. Магазините на добри локации с правилно определена цена вече намират наематели бързо, дори в рамките на месец. Така почти не се достига до поставяне на надписи "Отдава се".

Прогнозата на АДРЕС за следващите месеци е за стабилен и активен пазар, движен най-вече от търсещите жилище, в което ще живеят. Ще се наблюдава и развитие на бизнеси, фокусирани на места с голям поток - до метростанции, големи кръстовища, спирки на транспорта, пазари и т.н.

 

Източник: www.money.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Тагове

ръст
  
сделките
  

имоти

  
отчитат
  

адрес

  
недвижими
  
първото
  
тримесечие
  
2013
  
година
  
сделки
  

периода

  
януари-март
  
сключени
  

жилища

  
стойност
  

евро

  
закупените
  
главно
  
квартали
  

между

  

годината

  
коментира
  
калоян
  

богданов

  
момента
  
инвестиция
  
парите
  
покупката
  

имот

  
макар
  
средства
  
обикновено
  

около

  
купувачите
  
кредит
  
допълва
  

жилище

  
месеци
  
анализа
  
наблюдава
  
популярност
  
вече
  
лева
  
данни
  
месеца
  
пазар
  
експертите
  
цените
  
голям
  
съхранението
  
банка
  
дори
  
имотите
  
павлов
  
сума
  
търсенето
  
апартаменти
  
обеля
  
гевгелийски
  
лагера
  
района
  
център
  
квадратура
  
апартамент
  
площ
  
жилищата
  
тримесечието
  
впоследствие
  

наем

  
именно
  
следващите
  
представляват
  
началото
  
страна
  
основно
  
поне
  
наемодателите
  
състояние
  
отдаване
  
раковски
  
„витоша
  
магазините
  

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив