Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Авг 2, 2012

Сделките за покупко-продажба на жилища през първото полугодие са намалели на годишна база средно с 12% за цялата страна, показват данните на агенцията за недвижими имоти Форос. За периода януари-юни най-голям спад в сключените сделки спрямо същите месеци на 2011 г. е отчетен на територията на областите Смолян (28,62%), София (25,26%) и Шумен (22,88%), сочат данните на фирмата. В област Варна сделките са намалели с 15,52%, в Бургас – с 10,72%, в Пловдив – с 15,11%, в Плевен – с 12,38%, във Велико Търново – с 15,38%, в Стара Загора – с 12,22%.

Отчетен е ръст на сделките единствено в областите Ловеч и Пазарджик - съответно от 1,19% и 1,05%, посочва се в доклада. Основният двигател на пазара остава търсенето на основно жилище. Поради това потенциалните купувачи все по-малко се интересуват от обявените за продажба едностайни апартаменти, въпреки по-ниските им цени.

Най-търсени остават апартаментите с 2 и 3 стаи от 60 до 120 кв. м, посочват експертите. В София се наблюдава и засилване на интереса към многостайните апартаменти с площ до 180 кв. м. От агенцията отчитат, че към края на месец юни се забелязва лек спад при офертните цени на жилищните имоти.

Статистиката на компанията показва, че средният за страната спад на офертните цени е в размер на близо 2%. Най-голямо понижение е регистрирано на територията на град Пловдив, където цените са намалели с близо 5% спрямо декември 2011 г. В столицата пък цените са се понижили с 2,6% за периода. Спадът във Варна, Бургас и Добрич е съответно от 0,99%, 0,37% и 0,9%.

От агенцията отчитат, че най-силно са се понижили офертните цени на новото строителство. Средно за страната е отчетено намаление от 4,4%. Най-слабо е понижението на офертните цени при панелните жилища – 0,09% средно за цялата страна. При старото строителство офертните цени са регистрирали намаление от 0,79%, но в София е регистриран спад от 9 на сто.

Корекцията на офертната цена при сключване на сделка варира от 2 до 20%, в зависимост от определянето на справедливата стойност на жилището. Данните показват още, че средната доходност на жилищни имоти за страната към края на юни е 6,34%. В сравнение с декември 2011 г. се наблюдава спад от 0,26 процентни пункта.

През първата половина на 2012 г. се наблюдава лек ръст в предлагането на жилищни имоти, посочва се в доклада. От една страна, на пазара излизат жилища, отдавани под наем, но освободени заради невъзможността наемателите да си покриват месечните вноски. Предлагат се и ипотекирани жилища, чиито собственици имат проблем с вноските по заемите, както и иззети от банки жилища.

Увеличават се обаче предлаганите за продажба наследствени жилища, които са излишни на собствениците. От друга страна много продавачи изкарват основното си жилище на пазара, като с приходите от него целят покупката на по-голямо и по-качествено жилище на изгодна цена.

От агенцията обаче отчитат, че на пазара има дисбаланс между търсене и предлагане. Много от обявените за продажба жилища са нефункционални, с твърде малки помещения или некачествено строителство, докато купувачите търсят качествени жилища, основно в новопостроени или добре поддържани стари сгради. Търсят се и панелни жилища заради по-ниската им цена, но ремонтирани и обзаведени.

Експертите не очакват дълбоки сътресения на жилищния пазар до края на годината. Те прогнозират, че движението на цените и наемите ще бъде в рамките на плюс-минус 2-5%. Не се очаква изграждането на големи нови проекти.

В доклада се посочва, че банките ще продължат да предлагат промоционални кредити и ще задълбочат кампаниите си по привличане на клиенти, главно поради по-слабото търсене на ипотечни продукти в последните месеци
.
По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Евгения Европейска

Източник: Investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив