Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Юли 11, 2012

Прехвърлянето на имоти и коли е забранено, ако няма справка от НАП за платени здравни осигуровки. Това прие парламентът на първо четене с промените в Закона за здравното осигуряване. При сделките ще трябва да се представят задължителни извлечения за платени здравни осигуровки.

От опозицията заявиха, че забраната е противоконституционна, а Екатерина Михайлова от ДСБ обяви, че ще сезира Конституционния съд заради забраната да се прехвърля имот при неплатени здравни вноски, пише "Класа". „Правото на собственост е гарантирано от Конституцията”, поясни тя. "Ако аз имам задължения към НАП и искам да продам старата си кола, за да ги покрия, аз не мога, защото не мога да представя бележка", заяви пък Хасан Адемов от ДПС, цитиран от bTV.

Финансовият министър Симеон Дянков обаче подкрепи пред журналисти идеята. В България е полезно да има повече контрол и дисциплина, каза той. Дали текстът е противоконституционен може да каже Конституционният съд, от финансова гледна точка това е правилна стъпка, каза министърът, цитиран от БТА. Дянков сравни това предложение със свързването на бензиностанциите с интернет връзка с НАП. Голяма част от хората, които се оплакват от този тип допълнителна дисциплина, реално са в нарушение, каза министърът.

В промените в Закона за здравното осигуряване е записано, че таксата за лекар отново ще е 2,70 лв., а не 2,90 лв., както беше досега. С това решение народните представители вече не обвързват таксата за преглед с минималната работна заплата у нас, която в момента е 290 лв. Новите промени засягат и таксите за посещение при стоматолог, които също не се вдигат с повишаването на минималната заплата.

Основната част от промените в закона засяга статута на дружествата за доброволно здравно осигуряване. Занапред с тази дейност ще се занимават застрахователи. От опозицията разкритикуваха промените, които поставят нови изисквания за лицензиране на допълнителните здравноосигурителни дружества. Според Мая Манолова от Коалиция за България целта е тези дружества да се превърнат в застрахователни и така само единици от тях да се прелицензират.

Източник: Dir.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив