Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Окт 9, 2013

Бюджетна криза в Съединените щати ще продължи и през следващата седмица, а за фалит на страната не може да се говoри, коментира пред ТВ "Европа" икономистът Емил Хърсев. Според председателя на Стопанската камара Божидар Данев най- лошият сценарий за Съединените щати ще дойде след 17 октомври, когато страната може да остане без привилегията да печати долари за покриване на дълговете си.

Все още не може да се говори, че заради продължаващата бюджетна криза страна с икономика като Съединените щати може да изпадне във състояние на технически фалит. Според икономиста Иван Хърсев кризата в щатите все още не се е отразила сериозно както в Европа, така и у нас.

"Много неправилно в българската преса терминът "дефолт"- спиране на плащанията, се превежда като фалит. САЩ далеч не са в несъстоятелност. Макар и с огромен държавен дълг те са в състояние да го обслужват и той дори поевтинява. Това, което се случва в Съединените щати е изнудване и непремерено политическо действие и ще е добър урок, че политиците не могат да си позволяват всичко.", смята Хърсев.

Според председателя на Стопанската камара Божидар Данев ситуацията в Щатите е мерене на политически мускули с икономически последствия. Според него, ако кризата не се разреши до 17 октомври, когато Конгресът трябва да гласува вдигането на тавана на дълга, страната ще загуби привилегията да печата валута и ще задълбочи още повече патовото положението в САЩ.

"Ако това нещо стане, има голяма опасност САЩ да загубят тази световна привилегия, която моментално ще доведе до сериозна финансова хронична криза. Това означава бягство от съкровищните облигации. Те са не по малко то 2-3 трилиона. Това означава, че всички банки ще бъдат подложени на натиск и ще търсят нов ресурс за подобни гаранции. Така ще има едно много сериозно смущение в целия финансов свят, а това случили се, след това ще се разклатят и икономиките.", смята Данев.

Според Данев последиците от сегашната криза ще са много по-малки от финансовата и икономическа такава от 2008 г. година.


Източник: Ekipnews.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив