Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Юли 30, 2013

Ако продавате имот и държите да получите максималната цена за него, можете да направите някои малки подобрения, които обаче ще ви донесат сериозно предимство пред потенциалните купувачи. Тъй като покупката на недвижим имот е сериозна стъпка, обвързваща купувачите за дълъг период от време, повечето от тях обръщат внимание не само на подробности около самия имот, но и на детайли, свързани с общите части и околоблоковото пространство, обясняват от агенция за недвижими имоти "Явлена".

Няма човек, който да не се радва на хубава гледка около жилището си. Инвестициите на средства и време в облагородяването на вертикалната планировка не са големи, но водят до повишаване с близо 5% на цената на имотите в района, споделя Виктория Велчева, мениджър в компанията за недвижими имоти. Степента на развитие и грижи за екстериора зависи в малка степен от работата на общината и в много по-голяма - от организацията на живущите. Чистите алеи, дърветата, пейките, детският кът, ограниченият достъп, охраната и т.н. създават усещане за комфорт и сигурност. Добре поддържаната среда около сградата може да добави стойност върху цената и да повлияе при избора на колебаещ се клиент. При наличие на пространство за озеленяване, чистотата и поддръжката на растения, които не изискват чести грижи, са лесна и евтина инвестиция. При имоти, разположени в кооперации без околоблокова среда или градинка, позитивна нагласа сред клиентите може да бъде постигната и чрез саксийни растения, разположени на подходящи места в общите части.

Общото входно пространство на сградата създава първото впечатление у всеки купувач. Масивна и заключваща се входна врата, сменена дограма на етажите, работещо осветление, чистота, работещ асансьор и т.н. са подобрения, които спомагат за повишаване на цената на имотите, ситуирани в подобен вход, разказват от "Явлена". Когато избират своя дом, доста от купувачите обръщат внимание на наличието на асансьор - дали той е поддържан и е в изправност, дали е в близост до имота, ще предизвиква ли шум и т.н. Има дори клиенти, които преценяват обема му, поради необходимост от използване на детска количка или велосипед. Наличието на асансьор за имоти, разположени на по-високи етажи, е преимущество, което категорично влияе върху продажната цена на предлагания имот, обяснява Велчева.

Лица, които упражняват професия, или извършват дейност, свързана с достъп на външни лица в границите на етажната собственост (например адвокатски кантори, лекарски кабинети и фирми), заплащат вноски за поддържане на общите части в пъти повече от всички останали, без оглед на това дали упражняват професията си на пълен работен ден, ежедневно, или само в определени дни. Има жилищни кооперации, които изцяло захранват касата на входа само с вноски от фирми и магазини, ситуирани в него, което освобождава живущите от месечна такса. Това е маркетингов плюс при предлагане на имот, твърдят експертите на "Явлена".

Качеството и високият стандарт на поддръжка на общите части са от изключително значение за добрия вид и функциониране на една сграда и допълнителен плюс за всеки клиент. Поддръжката може да бъде организирана, както от общо управление на етажната собственост, така и от наети фирми за пропърти мениджмънт или професионален домоуправител. Месечните такси за поддръжка на входа в България по принцип не са високи, но костват време за организиране на събрания, необходимост от контрол върху изпълнението на взетите решения и ежемесечна ангажираност. При наемане на външен домоуправител или фирма за поддръжка се дължи по-висока годишна такса в зависимост от специфичните характеристики на обекта и изискванията от страна на живущите. Разходите за поддръжка на входа интересуват повечето купувачи при избор на имот. При отдаване под наем на имоти често офертната наемна цена съдържа и месечната таксата по поддръжка на общите части.

Добрата обстановка около блока, приятната атмосфера във входа и позитивният дух в общността от съседи винаги добавят стойност към имота при продажба.

Секюрити комплексите стават предпочитани

Все повече се засилва тенденцията за търсене на имоти, ситуирани в т.нар. секюрити комплекси. Инвестицията във видеонаблюдение, охрана и портиер създават спокойствие на всички живущи. Въпреки възникващите понякога притеснения на живущите относно злоупотреби със записите от камери, монтирани в общите части (например заснемане на часа на прибиране, конфиденциалност относно придружители, гости и т.н.), това е един сигурен инструмент за комфорт и защита. Рискът от злоупотреби се минимизира, като се ограничи достъпът до информацията за малък кръг лица. В същото време подобна екстра помага за увеличение на цената на имотите в съответната кооперация.


Източник: www.standartnews.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив