Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Фев 9, 2012

Водеща роля за забавянето на ценовия растеж имат азиатските градове, посочват експерти

Цените на луксозните жилища във водещите световни градове са нараснали само с 0,2% през последното тримесечие на 2011 г., показват данни на водещата компания за недвижими имоти Knight Frank.

Въпреки че индексът Prime Global Cities Index, който следи резултатите на водещите пазари на луксозни жилища в света, се е повишил с 3% за 2011 г., през втората половина на годината темпото му на растеж значително се е забавило. Това се случва за втори път от настъпването на световната финансова криза през 2008/09 г., посочват експертите.

Увеличението на цените на луксозните жилища достигна най-високото си ниво през второто тримесечие на 2010 г., но оттогава бележи непрекъснато забавяне, припомнят консултантите.

След срива на Lehman Brothers спадът на цените в лукс сегмента на жилищните имоти се дължеше основно на пониженията, регистрирани в градове от Европа и Северна Америка, допълват експертите. От края на 2010 г. обаче водеща роля за забавянето на ценовия растеж имат азиатските градове, показват данните.


Луксозните жилища - прищявка или добра инвестиция?
Ултралуксозните жилища като изгодна сделка за богаташите
Пазарът на луксозни имоти във Франция - безопасно убежище за парите на богатите

Тенденцията за забавяне на покачването на цените на луксозните жилища в Азиатско-тихоокеанския регион потвърждават и от Jones Lang LaSalle (JLL). Индексът, изчисляват от компанията, следи осем пазара на луксозни жилища в региона, и показва, че средните капиталови стойности са нараснали със само 0,2% през последното тримесечие на миналата година спрямо предходния тримесечен период.

Повишение на капиталовите стойности има в Пекин, Бангок, Джакарта и Мумбай. Цените на луксозните жилища са останали стабилни в Сингапур и Куала Лумпур, а в Хонконг и Шанхай е регистриран спад.

Мерките за охлаждане на цените, въведени от азиатските правителства, в комбинация с опасенията, че дълговата криза в еврозоната ще засегне световната икономика, създадоха климат на по-голяма предпазливост, отбелязват от Knight Frank.

Забавянето на пазарите на луксозни имоти в Азия отразява степента, в която градовете от "Стария свят" като Лондон, Ню Йорк и Москва се представят значително по-добре. Търсенето на луксозни жилища в Ню Йорк например не само че се засилва, но и започва да се диверсифицира, като все по-отчетлив става интересът на китайците в ценовия диапазон между 1 и 3 млн. долара.

Ръстът на цените на луксозните жилища през 2012 г. ще продължи да се поддържа от отлива на капитали от проблемните региони. Този фактор, в съчетание с предпочитанията на богатите инвеститори към имоти и други материални активи, ще затвърди статута на луксозните имоти като сигурно убежище и през 2012 г.

 

www.investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив