Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Мар 20, 2012

Цените на жилищата у нас за последното десетилетие са се удвоили дори след отчитане на инфлацията, според доклад на Lloyds

България се нарежда на шесто място по ръст на жилищните цени за 10 години в глобалната класация на Lloyds TSB International. Според статистиката за последната година цените у нас са се понижили с 10%.

Подреждането показва, че цените на жилищните имоти у нас са се повишили със 106% за периода между третото тримесечие на 2001 и третото тримесечие на 2011 г. Изменението е изчислено като е взета предвид инфлацията на потребителските цени за периода.

Общото повишение на цените у нас е повече от двойно по-високо от това, отчетено във Великобритания, която се нарежда на 13-то място в класацията.

Ръстът у нас изпреварва с близо пет пъти този в страните в еврозоната, които отчитат средно повишение от 23% в жилищните си цени за десетилетието.

Проучването на Lloyds показва, че развиващите се пазари са отчели най-големи ръстове в цените през последното десетилетие. Общо четири от топ шесте пазара, оглавяващи класацията, са представители на развиващите се икономики. Сред тях са и трите пазара с най-големи повишения сред 32-те страни, включени в доклада.

Индия е начело на класацията с общ реален ръст от 284% за периода. Тя е следвана от Русия, Южна Африка и Литва, съответно с повишения от 209%, 161% и 143%. Хонконг се нарежда на пета позиция с ръст от 125% за десетгодишния период.

Закономерности

Цените на жилищата закономерно са отчели най-големи ръстове в онези държави, в които е регистриран и най-силен ръст на БВП. Изключителното повишение на цените в Индия отчасти отразява и ръст от 280% на БВП в страната за съответния период (14,3% годишно - бел. ред.), се казва в доклада на Lloyds.

Общият БВП е отчел ръст от общо 155% в 10-те страни с най-голямо повишение в цените от 2001 г. Това е близо четири пъти повече в сравнение с ръст от 43% на БВП на 10-те страни с най-ниски показатели на цените за периода.

Най-големите световни икономики пък са сред пазарите, които отчитат най-големи ценови спадове. Половината от шестте държави с най-големи спадове – Япония, Германия и САЩ – са членове на G8.

Япония отчита най-голям спад в класацията с понижение от 30% за общия период. Тя е следвана от Ирландия с 23%, Германия със 17% и Португалия с 11%.

Любопитен е още и фактът, че страните с най-големи ръстове в периода преди кризата отчитат най-слаби резултати след нея. Общо четири от шестте топ пазара межди 2001 и 2007 г. са сред най-слабопредставящите се страни след този период. Това показва мащаба на балона и на краха на пазара, с които се характеризира изминалото десетилетие.

За последната година Хонконг е отчел най-голям ръст в цените – 14%, следван от Индия с 9%.

Общо 20 от всички пазари в класацията са регистрирали спадове през последната година в сравнение с едва девет през 2010 г. Най-голям е бил спадът в Русия – 24%.

С оглед на бъдещето перспективата за жилищните цени в глобален план вероятно ще се решава отчасти от темповете на възстановяване в глобалната икономика и от събитията в еврозоната, както и от икономическите перспективи в отделните страни, коментира Сурен Тиру, икономист в Lloyds.

 

www.investor.bg
 

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив