Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Ное 15, 2012

Нов закон чисти брокерите и агенциите менте

Ръст на сделките с имоти от 5 на сто през следващата година предвиждат експертите от национално сдружение „Недвижими имоти”. Според тях ще има раздвижване на пазара заради засиления интерес на руснаците и китайците към нашите имоти.

Очаква се пазарът да живне заради китайските фирми, които търсят земеделска земя, предимно в Северна България, руснаците, които си търсят втори дом и българските купувачи, които се нуждаят от нов.

Специалистите очакват и догодина най-много от сделките да бъдат сключени в големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас. Според прогнозите им най-търсени ще са двустайните и тристайни апартаменти, предимно ново строителство, но с добре изградена инфраструктура. Освен купувачите, които ще купуват имот за свой нов дом, се очакват и такива, които ще търсят възможности да избягат от новия данък "лихва".

Орлин Владиков от национално сдружение „Недвижими имоти” коментира, че една голяма част от влоговете, които събират лихви в банките, отново ще бъдат пренасочени към имотния пазар. Въпреки очакванията за раздвижване на пазара никой от бранша не се наема да коментира евентуален ръст в цените. Заради затрудненото икономическо състояние на българските домакинства се очаква задържане на цените на повечето категории имоти.

Иван Велков от сдружението посочи, че спад на цените ще има само там, където видимо нещо липсва – било то документи, архитектура или качество на строителството. Очаква се спад в цените на старите блокове, чиито общи части не са поддържани от години и се нуждаят спешно от ремонт. От националното сдружение обявиха, че вече са готови със закона, който ще изчисти пазара от брокерите и агенциите менте.

С новите текстове ще се въведе регистър, в който ще попаднат само коректните участници на пазара. Към тях ще бъде въведено и изискването да имат офис, квалификация и професионална застраховка. Предстои законопроектът да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание.

 

Източник: www.novinar.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив