Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Ное 30, 2012

Все повече се засилва нелоялната конкуренция в имотния сектор от чужди граждани и фирми, разкрива брокер Рафаел Адамов. Много руснаци (част от които дори не са брокери) пристигат в България и посредничат при продажба на имоти без каквато и да е регистрация.

Други откриват търговски представителства без право да упражняват стопанска дейност. Те пребивават в България и посредничат под прикритие без всякакви документи и осигуровки, твърди експертът. Разбира се тези фирми не отчитат никаква дейност. Нито пък плащат данъци или заплати.

Най-голяма активност се наблюдава в Слънчев бряг, Златни пясъци, Варна, Бургас и Созопол, твърди брокерът. Купувачите са предимно богати руски граждани. Те търсят както ваканционни имоти, така и постоянни жилища. Най-много се купуват студиа и апартаменти, но има сделки във всички сегменти.

Най-наситеният сегмент е в ценовия диапазон 45 000-60 000 евро. С посредничеството „на черно“ се правят сделки от най-евтините до най-скъпите имоти – във всички сегменти. Това обаче не означава, че сделката между продавача и купувача също е „на черно”.

Експертът обръща внимание, че става дума за самата посредническа услуга, която е възнаградена от купувача или от продавача на територията на страната ни. Някои руски фирми дори издават руски фактури и така реално излиза, че сделката не се осъществява на територията на България.

Много от руските „брокери“ идват у нас съвсем свободно с туристически визи или са част от руснаците, вече придобили български имот. Сред тях има включително и пенсионери, които се възползват от правото си на пребиваване. От своя страна инвеститорите и строителите работят с тях, защото имат интерес имотите им да се продават.

За разлика от нелегалните брокери и фирми, Адамов и останалите му колеги по Черноморието трябва да инвестират в персонал и да плащат данъци и осигуровки. По думите на експерта този проблем съществува от 3-4 години и всички брокери в региона са добре запознати с него. Решение обаче все още не е намерено.

Има и руски фирми за недвижими имоти, които са регистрирани в Русия, разказва още специалистът. Пристигат у нас с клиенти и извършват дейност, като се представят за фирми в България. Работят абсолютно „на черно“.

Други фирми в допълнение обявяват и дейности като транспорт и екскурзии из България. Отново без данък, патент или лиценз. Те са от най-наглите представители на този род брокери, категоричен е специалистът.

Адамов подчертава, че по морето все пак има и легални руски фирми, за които работят български граждани. Фирмите-измамници се отличават по това, че имат само руски персонал. По всяка вероятност той също е нает нелегално, без изискваните документи и разрешения за работа.

Брокерът смята, че това, което ги привлича в България, е „абсолютната свобода и липса на закони“. Той дава пример с Франция, където ограниченията за дейност на чуждестранни брокери са в пъти по-строги.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив