Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Май 30, 2014

Рентата е добър допълнителен доход за всеки собственик на земеделска земя, който няма възможност лично да я обработва. Но какво се случва, ако арендодателят внезапно почине? Възниква въпросът дали рентата за земята трябва да се разпределя съобразно дяловете на всеки наследник или може само един от наследниците да я получава.

Рентата може да бъде изплатена на който и да е от наследниците на собственика на имота, който фигурира в удостоверението за наследство на името на собственика, посочва консултант Таня Китик. Той от своя страна е длъжен да я разпредели между всички други наследници съобразно дела им.

По думите на експерта, ако трябва да се спазват абсолютно точно разпоредбите на законодателството, следва арендаторът да изплаща лично дела на всеки един от наследниците. Ако заплаща само на един от тях, би следвало той да има пълномощно от останалите за получаване на цялото полагащо се количество рента или парично плащане.

Това на практика обаче е неприложимо в мнозинството от случаите. Обикновено арендаторите плащат само на един или някои от наследниците, които поемат ангажимента да разпределят плащането между всички или според устните уговорки между тях.

Китик допълва, че е добре към разписката или документа, с който арендаторът дава рента, лицето, което я взима, да подписва декларация, че получавайки рентата за целия имот, поема задължение да я разпределя между всички наследници. Така ще се избегнат бъдещи недоразумения с останалите наследници.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив