Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Апр 29, 2013

След близо пет години стагнация, вече има оживление на жилищния пазар, цените на имотите се стабилизират, а активността на българите се повишава.
В допитване, направено от БНБ, банките на пазара изразяват очаквания за общо повишаване на търсенето на кредити, в частност жилищни, през първото тримесечие на 2013 г. Причината за това е облекчението в стандартите при жилищните кредити през четвъртото тримесечие на 2012 г., както и подобреното търсене.

Отново по данни на БНБ след отбелязания спад на търсенето на кредити през първите години на кризата вече е постигнат ръст от 0.8% за 2012 г.

Понижението на лихвените проценти по кредитите, което започна още през 2009 г., продължи да се проявява през цялата 2012 г., като очакванията за 2013 г. са да се запазят нивата.

Поради активността на големите финансови институции и фокусирането им върху жилищно-ипотечното кредитиране са достигнати исторически ниски нива на лихвите за жилищни кредити, особено за тези във валута лева.

Последните данни на Агенцията по вписвания показват над 23% ръст на сделките с имоти за първото тримесечие на 2013 г. до 44 174 броя в сравнение с 35 821 броя за същия период на 2012 г. Агенцията по вписванията отчита също и ръст на ипотеките за първото тримесечие на годината до 5 811 бр. , което представлява 13 % от сделките за тримесечието. Основната част от ръста на ипотеките идва от гр. София, където е регистрирано 20% нарастване, следвано от Бургас с ръст от 17%. При Варна и Пловдив се наблюдава лек спад. Друга интересно наблюдение е, че вече близо 43% от сделките в София са с ипотека, при средно 13 % за страната. Това обуславя и нарасналото търсене на жилищни кредити в гр. София.

Цените на имотите в големите градове показват стабилизиране, като съвместен анализ на Пощенска банка и Национално сдружение „Недвижими имоти“ ясно показа средно кумулативно увеличение на цените на кв. м чиста използваема площ и формиране на стабилни нива на номиналните крайни цени на имотите през 2013 г., дори с тенденция за нарастване през 2014 г.

В настоящата година се прогнозира и плавен ръст на себестойността, обемите и цените на новото строителство, докато според Национално сдружение „Недвижими имоти“ през 2014 г. този ръст ще се засили.

За периода 2013-2014 г. се очаква спад на номиналните обеми общи площи, ръст при чистата използваема площ, спад на цените само при надценените и некачествени пазарни предложения, стабилизиране на номиналните наемни нива и ръст на обемите наети площи.


Източник: www.economynews.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив