Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Юли 17, 2013

Рекорден ръст на сделките с недвижими имоти е отчетен през първото тримесечие на 2013 г. - спрямо същият период на 2012 г. сделките са се увеличили с 23,5%. Това заяви Добромир Ганев, заместник-председател на УС на Националното сдружение недвижими имоти /НСНИ/. Ръстът се дължи основно на сделките със земеделски земи, отбеляза Ганев. За последните четири години две трети от сделките с недвижими имоти са на този пазар, коментира той. Общо от около 900 000 сделки с недвижимости за последните четири години около 550 000 са в сектора на земеделската земя, сочат данните.

Продавачите на земя са обикновено частни лица, а купувачите - предимно инвеститорски фондове, които изкупуват земята, комасират я или я отдават под аренда на земеделските производители или я препродават вече на по-висока цена, коментираха брокерите от НСНИ.Земя изкупуват и самите земеделски производители, които искат да окрупнят стопанствата си, показват данните от пазара. Друга група купувачи са чуждестранни инвеститори най-вече от Китай, Катар и други, които са подготвили сериозни фондове и очакват да се регистрират в България, за да започнат да купуват земя, съобщиха още от сдружението.

Според Ганев, тъй като земята е ограничен ресурс, търсенето в момента е голямо и цените растат - за последните 4 -5 години ръстът на цените на земята е около 10-15 процента като най-търсени са парцелите в Североизточна и в Централна България (около Пловдив). Според брокерите в тези региони вече е достигнато високо ниво на цените и те едва ли ще продължат да растат, а в други региони - като Северозападния например, тепърва ще нараства интересът към покупка на земя.

Голяма част от средствата, получени при продажба на земеделска земя, директно се насочват към пазара на жилища, посочи Лъчезар Искров, също заместник- председател на УС на НСНИ. Той отбеляза, че в несигурни времена недвижимите имоти остават едни от малкото сигурни възможности за вложения. Според Иван Велков, председател на УС на сдружението, върху пазара на недвижими имоти пряко влияе не толкова нивото на лихвите по кредитите, колкото нивото на лихвите по депозитите - когато лихвите падат, някои вложители предпочитат, вместо да държат парите си в банка, да закупят с тях недвижим имот - най-често жилище.
 
Източник: БТА

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив