Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Юли 16, 2013

Купувачите на жилищни имоти в средно-високия и висок клас се ориентират към модерните проекти - т.нар. "комплекси", показва проучване на компания за недвижими имоти, цитирано от БТА. Проучването е проведено в началото на 2013 г. През първото полугодие на тази година са усвоени приблизително 9 на сто от всички жилищни единици в сегмента и се очаква тази тенденция да се запази до края на годината.

Съществено намаление на свободните площи при офисния сегмент в София - в размер на 12 на сто, отчита анализът на компания за недвижими имоти за първото полугодие на 2013 г. Намалението се дължи в най-голяма степен на усвояването на офиси в проекти клас "А", върху които попада фокусът на предпочитанията на клиентите. Само за първото шестмесечие на годината усвоените офис площи са с 44 на сто повече спрямо предходното полугодие. Изборът на инвеститорите в такива проекти е насочен основно към периферията на София - 67 на сто от модерните офис проекти се намират в тази част на столицата.

Поради активното усвояване на офиси в проекти клас "А" и с оглед на това, че през разглеждания период няма започнали нови, към края на годината свободните площи се очаква да намалеят значително. Възможно е дори да се регистрира недостиг на модерни офиси в краткосрочен план, коментират от компанията. В индустриалния сегмент няколко компании са избрали България като дестинация за изнасяне на производствата си.

Според изследване на компанията, София е петата най-добра дестинация в Европа за позициониране на производствените компании. Столицата е логистичната локация с най-ниски оперативни разходи в Европа от общо 40 дестинации. Очаква се началото на три нови проекта до края на годината. И през първата половина на годината, свободните площи в новооткритите молове се усвояват при изострена конкуренция.

Проучване на компанията показва, че усвояването им ще продължи - 63 на сто от търговците планират разрастване през следващите две години. Все по-достъпни са и локациите на главните търговски улици и най-вече на бул. "Витоша", където свободните площи са се увеличили два пъти в сравнение с предходните шест месеца. За първи път наемните нива на магазин от 100 кв.м. на главната търговска улица и на първокласна локация в търговски център в София се изравняват.


Източник: www.money.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив