Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Май 9, 2012

В началото на 2012 г. се потвърди, че рецесията се е завърнала в еврозоната, като очаквано брутният вътрешен продукт на европейската валутна общност отбеляза спад от 0,2% след свиването с 0,3% през последното тримесечие на миналата година. На фона на по-високата инфлация и засилващата се безработица потребителските разходи в страните, използващи еврото, се очаква да намалеят през 2012 г., което ще създаде трудности за сектора на търговията на дребно, посочва онлайн изданието Property Magazine.
Най-застрашени от свиване на продажбите през 2012 г. и 2013 г. са Италия и Испания заради предприетите мащабни икономии, които влияят особено силно върху покупателната способност на домакинствата. Прогнозите са, че Германия, Франция и Великобритания ще отбележат слаб ръст от 1-2% при продажбите на дребно през следващите две години.

Въпреки несигурната икономическа обстановка, пазарите на търговски площи на най-добрите търговски улици в Европа устояват на кризата и дори бележат нарастващи наеми на годишна база в 7 от 9-те основни западноевропейски пазари. Предлагането в тези райони обаче е ограничено и не съответства на нарастващото търсене за най-добрите локации.

Така например силният интерес, особено от страна на международни търговски вериги, доведе до увеличение съответно със 7% и 10% на наемите на отлични търговски площи в Лондон и Париж през 2011 г. В четирите водещи германски градове наемите на първокласни търговски обекти през миналата година нараснаха с 6%, докато в Мадрид се стабилизираха. Значителната възходяща тенденция при инвестициите е основното събитие на пазара на търговски площи през 2011 г. През първото тримесечие на тази година обаче те губят известна част от набраната инерция.

Въпреки по-слабото начало на годината на годишна база в 9-те основни градове се наблюдава значително увеличение (23%) на инвестираните обеми през първото тримесечие на тази година. Единствено в Милано и Мадрид се наблюдава значително забавяне на активността, но на тези пазари на имоти като цяло се наблюдава свиване. Леко увеличение през  първото тримесечие отчита и доходността от първокласни търговски имоти.

Източник: Investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив