Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Яну 30, 2012

Нетната стойност на активите в сектора може да се понижи с до 11% през годината, смятат анализатори

Публичните компании за имоти в Европа се очаква да продължат да се търгуват при значителни отстъпки спрямо нетната стойност на активите им и през 2012 г., смятат специалисти.
 

През 2011 г. секторът изгуби до 10% от своята стойност, пише ProeprtyEU.

„На имотите се гледа като на част от финансовата индустрия и като такива те зависят много от банковия сектор и от наличността на кредит“, коментира Селин Доне, анализатор в базираната в Брюксел финансова група Petercam.

Според нея това е основната причина книжата на компаниите от сектора на недвижимите имоти да продължават да отчитат по-слаби резултати.

Изминалата година бе унищожителна за повечето акции от сектора на имотите. По данни на Global Property Research най-слабо е било представянето на компаниите в Полша, Испания и Чехия със спадове съответно от 66%, 58% и 44%.

Швейцария е била единствената страна с ръст, където секторът е регистрирал положителна доходност от близо 11% през годината.

По отношение на очакванията за 2012 г. много експерти са на мнение, че шансовете за обръщане на тренда в краткосрочен план са малки.

„Секторът се очаква да остане без промяна през 2012 г., освен ако перспективите от макроикономическа гледна точка не станат по-ясни“, казва Доне.

Анализатори от Morgan Stanley, които по-рано този месец публикуваха специален анализ върху сектора, смятат, че нетната стойност на активите на компаниите в континентална Европа ще отчете спад от 11% през тази година.

„Все повече и повече банки спират новото кредитиране за бизнес имоти“, казват анализаторите. „Исторически, стойностите на имотите и книжата от сектора не се представят добре, когато банките ограничат наличността на кредити.“

От инвестиционната банка също така прогнозират евентуално повишение на доходността в сектора, което може да достигне до 100 базисни пункта на континента. За Великобритания се очакват 5% спад в нетната стойност на активите и ръст на доходността от 50 пункта, пише изданието.

 

www.investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив