Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Дек 14, 2013

Често на публична продан излизат неподеляеми имоти, чиито съсобственици не могат да се договорят помежду си. Тогава съдът постановява провеждане на търг. Има ли обаче шанс съсобственикът с най-голям дял да продължи да ползва имота, при положение че няма финансова възможност да изкупи останалите дялове?

Ако в казуса е намесен и доживотен ползвател на имота, по разбираеми причини може да не се яви външен купувач. При тези обстоятелства според експертите са налице различни възможни изходи от ситуацията.

Всички съсобственици могат да участват в търга. Най-голяма полза има за съсобственика с най-голям дял. Той може да закупи тази част, която не е негова, обяснява адвокат Милена Миткова.

Участието на останалите съсобственици-съделители в проданта е тяхно право, а не задължение, и няма отношение към процедурата.

Пожизненото право на ползване на ползвателя се запазва, докато е жив, независимо от проданта. Това обстоятелство (правото на ползване) следва да е описано в обявлението за насрочване на публичната продан, подчертава юристът.

Съсобственикът, например дете на ползвателя, може да дължи да живее в жилището, стига ползвателят да е съгласен.

Целта на съсобствениците с по-малки дялове вероятно не е да купят имота, а да принудят този с най-голям дял да им изплати техните части, коментира консултант Младен Садинов.

Той съветва да се изчака да минат няколко търга, за да падне цената достатъчно, и тогава да се предприеме нещо в тази посока. Ако не се появи купувач (без значение съсобственик или трето лице), процедурата се повтаря, като се коригира цената на имота.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив