Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Мар 20, 2014

Българският пазар ще нарасне поради по-високото търсене на имоти в световен мащаб, очакваното удвояване на икономическия ръст от 0.9 до 1,7-1,8% през 2014 г. и предлагането на повече активи, според анализ на Forton. През миналата година в България са отчетени придобивания на стойност 54 млн. евро по методологията на Cushman & Wakefield, с 26% повече от предходната. Поради ниското равнище от последните две години прогнозата е, че през 2014 г. обемът би могъл да се удвои в сравнение с миналата и да достигне между 100 и 130 млн. евро.

„Положителната ни нагласа е резултат от по-сигурната икономическа среда и ръста на глобалния пазар на имоти“, коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton. „През последните две години инвестициите бяха значително по-ниски, отколкото може да се очаква предвид наличните активи и историческият интерес на чуждестранни и местни инвеститори. Смятам, че през тази година пазарът ще започне да наваксва изоставането.“

Завръщането на чуждестранните инвеститори ще доведе до повече сделки с големи активи, които генерират стабилен доход от наеми - клас А офис сгради с висока заетост, значими търговски центрове и хотели. Очаква се да продължи предлагането на имоти от кредиторите, от което да се възползват и местни инвеститори.

„От гледна точка на световните инвестиции в имоти българският пазар е в рамките на статистическата грешка. Той ще продължи да бъде зависим от единични сделки, които ще имат съществено влияние върху общия му обем в края на годината. Но дори при най-консервативния сценарий смятам, че обемът ще бъде по-висок от миналогодишния“, коментира още Михаела Лашова.


Източник: Economynews.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив