Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Юли 29, 2013

Наследствени ниви заместват банките при финансирането на покупка на ново жилище. Заради ограниченото финансиране от трезорите, пазарът на земеделски земи се активизира. Той държи 65,46% от всички сключени имотни сделки, като парите от ниви се влагат най-вече в апартаменти в София, Варна или Бургас, показват данни на "Форос". Най-търсените жилища в столицата са на цена от около 80 000 евро, а за морските градове - между 40 000 и 60 000 евро. Най-голямо увеличение на търсенето на имоти обаче отбелязва Пазарджик, където скокът е с близо 40% за последните три месеца. Най-малко се купуват апартаменти в Монтана, като намалението на търсенето там е с близо 38 на сто, показват данните на "Форос".

Жилищата в девет области в страната са поскъпнали от април насам, показва анализът на Националния статистически институт. Въпреки това средно за страната продължава да има спад. Поевтиняването на имотите обаче се забавя, като достига 0,1% през последното тримесечие спрямо периода януари-март.

Всеки четвърти апартамент е с надута цена заради ипотека, показват още данните на "Форос". Жилища, купени със заем преди началото на кризата, в момента са с до 50% по-ниски цени. За да ги продадат и покрият ипотеката, собствениците им завишават много цените. Тези, които наистина искат да сключат сделка обаче, свалят цената между 10 и 15%.

Превръщат акции в апартаменти

Големите западни фондове изтеглят инвестициите си в акции и облигации и ги насочват към покупка на недвижими имоти в Централна и Източна Европа. Това показва анализ на консултантската компания Colliers. Причината за новата тенденция е заплахата от възможен инвестиционен балон при държавните ценни книжа, посочват анализаторите. Според тях в краткосрочен план е възможно умерено задържане нивата на възвръщаемост при основните имотни пазари в страните от бившия социалистически блок. То обаче ще бъде последвано от леко раздвижване в средносрочен план в съответствие с ценните книжа в рамките на 18-24 месеца.

Нов рекорд с лошите кредити

Нов рекорд на ипотечни кредити, за които не са внасяни повече от три вноски, отчитат от БНБ. Той е достигнат през юни, когато 21,77% от отпуснатите жилищни заеми не са били обслужвани. Вече десети месец поред лошите и преструктурирани жилищни кредити за домакинствата държат нива над 21 на сто. Това означава, че един от пет ипотечни кредита не се обслужват редовно. Отчетен е обаче спад, макар и минимален, на проблемните потребителските заеми до 16,40% на спрямо 16,47 на сто месец по-рано. Това е и едно от най-ниските нива на проблемните потребителски заеми за последните 3 г.

Външният дълг се стопи с Е300 млн.

Брутният външен дълг на страната ни се стопи с почти 300 млн. евро в края на май, като достига 37,29 млрд. евро, показват данни на БНБ. На годишна база обаче показателят отчита ръст с 2,3 на сто, или 843,4 млн. евро. През май 2012 г. външният дълг на страната ни е бил 36,45 млрд. евро. Намаляват обаче външните задължения на банките. В момента те са 6,17 млн. евро, което е с 275,6 млн. евро по-малко от май 2012 г.


Източник: www.investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив