Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Мар 1, 2012



Корекцията между офертната цена и цената, при която се е сключвала сделката за покупка на имот през 2011 г., е била между 2 и 20% от първоначалните нива. Това сочи доклад на консултантската компания „Форос”. Обичайно времето до сключване на сделката е 3-4 месеца, като през този период кандидат-купувачите оглеждат средно около 15 имота.


Покупателната сила на средната работна заплата, измерена в квадратен метър жилищна площ, средно за страната в края на 2011 г. достига до 0,77 кв. м. За сравнение този показател в края на 2010 е 0,66 кв. м, в края на 2009 г. - 0,58 кв. м, а в края на 2008 г. - 0,39 кв. м. Този показател обаче варира силно за отделните градове. През 2011 г. продължава тенденцията на понижаване на цените на жилищните имоти, но с все по-слаби темпове спрямо предходните 3 години. През 2011 г. офертните цени на имотите у нас отбелязват спад от средно 6,73%, сочат данни на компанията.

Най-голямо понижение в цените се забелязва в градовете Шумен, Благоевград и Велико Търново, където цените спадат съответно с 11,5%, 11,1% и 11%. В София понижението е 7,3%, във Варна – 4,2%. Заради нарастващото предлагане и все още слабото търсене брокерите прогнозират спадът на цените да продължи. Надеждата им е темпът му да е по-слаб. Най-търсени до края на годината ще са най-евтините жилища, прогнозират още анализаторите.

 

www.imoti.net
 

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

							Владимир Йосифов

Владимир Йосифов
Консултант
София

							Антон Илиев

Антон Илиев
Брокер
София

							Таня Китик

Таня Китик
Консултант
София

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив