Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Мар 14, 2013

Два гръцки приватизационни проекта носят най-обещаващите перспективи за местния пазар на имоти, твърдят експертите от компанията за недвижими имоти Danos, поделение на BNP Paribas Real Estate, цитирани от онлайн изданието Property Investor Magazine.

Те прогнозират също, че потенциалната голяма находка на природен газ в Кипър би могла да съживи сектора на имотите на острова.
 
Като част от първата приватизационна сделка в Гърция търговският център IBC бе отдаден на концесия за 90 години на местната листвана компания Lamda, която предложи 81 млн. евро. Тя трябва да построи частта от IBC, която все още не е завършена.
 
Втората сделка предвижда Kassiopi Land в Корфу да бъде построен от базираната в Ню Йорк компания NCH Capital.
 
Пазарът очаква и още сделки, особено тази за бившото международно летище край Атина, които ще предоставят възможност за съживяване на имотния сектор в Гърция, посочват от Danos.
 
Международните инвеститори демонстрират сериозен интерес към туристически активи в Гърция, особено инвеститорите от Русия и Арабския полуостров. Очаква се секторът на хотелите и туризма да се съживи през 2013 г., когато страната ще бъде посетена от рекордните 17 млн. туристи, допълват от компанията.
 
Според експертите активността при предоговарянето на офис наемите се е засилила през втората половина на миналата година, като някои са намалени с цели 40% на фона на стремежа на фирмите, включително държавните, да намалят разходите си. Търсенето на нови офис площи също е нараснало.
 
В момента нетната доходност от първокласни офиси в Атина е около 8,5%, като делът на незаетите площи в най-предпочитаните райони достига 20%.
 
Най-тежко засегнат от кризата е секторът на търговските имоти на фона на спадащото потребление. Цените на търговските имоти са намалели с до 42%, а редица проекти за търговски центрове са замразени.
 
При жилищните имоти офертните цени се очаква да се стабилизират през тази година, след като намаляха с около 30% от началото на финансовата криза в страната. При индустриалните и логистични имоти икономическата обстановка също оказва влияние, като доходността там е нараснала до 11%.
 
В отделен доклад експертите от Danos отбелязват, че неотдавнашното откритие на едно от най-големите находища на природен газ в света край южните брегове на Кипър ще преобърне икономиката на страната, която пострада тежко от гръцката криза. Това на свой ред в крайна сметка ще съживи и имотния пазар.
 
Доверието в пазара на ваканционни имоти в Кипър вече се съживява благодарение на интереса от чуждестранни купувачи, особено от Китай, Северна Африка и Близкия изток. Граждани от държави извън ЕС, които инвестират най-малко 300 хил. евро в имот на острова, могат да получат постоянно жителство, посочват от компанията.
 
 
Източник: www.1kam1.com
 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив