Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Ное 26, 2012

Завещанието често се прави с цел подсигуряване бъдещето на най-близките и опазване на имуществото в сигурни ръце. Дори се смята, че посочването на конкретни наследници ще предотврати семейни скандали. На практика обаче се оказва съвсем различно. Разбира се има и случаи, когато наследникът може да е само един. Тогава като проблем може да се окачестви липсата на нотариален акт, например.

Първото, което препоръчват експертите, е да се потърси нотариалният акт на вече покойния собственик и да се направи проверка в Служба по вписванията по местонахождение на имота. Адвокат Милена Миткова уверява, че ако бъде открит такъв документ, заедно с удостоверение за наследници, наследникът ще се легитимира като собственик.

Ако все пак нотариалният акт липсва, е добре да се отиде в местната община и да се провери в разписния лист, дали името на покойния фигурира като собственик, съветва Миткова. При откриване на някакъв документ, се прави задължително заверено копие.

Не е изключено въпросният имот някога да е бил земеделска земя, затова е хубаво да се погледне и в емлячния регистър. Юристът допълва, че вариантът наследникът да се сдобие с нотариален акт е обстоятелствена проверка. Нужно е да се вземе молба-декларация от нотариус по местонахождение на имота, след което се заверява в общината. Трябва да се удостовери, че имотът не е общински или държавен. Също така – на кого се води имотът данъчно.

Естествено, това не е последният етап от обявяването на собственост. Миткова напомня, че са нужни трима свидетели, които да потвърдят, че предишният собственик, както и сегашният му наследник, владеят имота необезпокоявано повече от 10 години, като никой друг не е оспорвал правото им на собственост.

Друго важно обстоятелство, е дали в имота има къща – при липса на документи, ще е необходимо узаконяване, чрез удостоверение за търпимост, за да фигурира и тя в нотариалния акт, обяснява експертът.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив