Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Дек 12, 2012

Месечен обзор на МОИТЕ ПАРИ - Ноември 2012

Отминалият месец ноември, типично при наближаване на края на годината, беше спокоен и без никакви изненади. След като още месеци преди това банките заявиха, че условията по жилищни кредити ще останат такива, каквито са до края на годината, месец преди нейния край те не предложиха нищо ново. Липсваха новости и при потребителските кредити. Фокусът за пореден месец беше изместен към депозитите, но дори и при тях активността не беше сред най-високите. Този път банките се разделиха по равно на намаляващи и на повишаващи лихви. И макар вече да стана ясно, че данък върху дохода от лихви ще има, това не промени поведението на трезорите. Ако с нещо трябва да отличим месеца, това е старта на две кампании по авансови депозити, с по-добри лихви.

 

Срочни депозити

През изминалия месец ноември банките с нищо не доказаха, че ще променят сегашната си политиката по привличане на срочни депозити. Изглежда данъкът върху лихвите по срочни депозити не е основателна причина за промяна. Това не изненадва никого, имайки предвид високите разходи, които банките плащат за лихви и постоянния спад в потребителското и жилищно кредитиране.

Подобрение в лихвените нива по срочни депозити през изминалия месец имаха следните банки:

·                    УниКредит Булбанк

·                    Пощенска банка

·                    БАКБ

Подобряването в условията на тези банки се дължеше основно на нови промоционални кампании, които банките предприеха. Така например Пощенска банка и БАКБ стартираха нова промоционални кампании по авансови депозити. УниКредит Булбанк също започна активно предлагане на нова промоционална кампания по стандартните срочни депозити в EUR и USD. Промоцията засяга депозити с матуритет от 3, 6 и 12 месеца. Успоредно с това трезиора започна нова промоция по депозит „Donna” и удължи кампанията по депозит „Рокада” и „Под ръка”.

В същото време банките, които предпочетоха да влошат условията по срочните си депозити през изминалия месец се оказаха:

·                    Търговска банка Д

·                    Креди Агрикол България

·                    Токуда банк

·                    БАКБ

Първата банка понижи с около 1.00 п.п. лихвите по срочните си депозити. Почти с толкова беше корекцията и на Кредит Агрикол България по част от депозитите. При Токуда и БАКБ пониженията на лихвите като че ли бяха по-умерени, като банките предприеха корекции между 0.30 – 0.50 п.п. в лихвените нива.

 

Потребителски кредити

Месец ноември отмина, без да предложи значими новости от банковия сектор. Активността на банките се ограничи в удължаване на промоционалния период, в който ще бъдат валидни настоящите условия на 2 банки. Това бях Пощенска банка и Банка ДСК. До 15.12. бъдещите клиенти на Пощенска банка ще могат да подават документи за кандидатстване без да им бъде начислявана такса за това. Същевременно биха могли да се възползват и от новото й предложение за потребителски кредит с фиксирана лихва за целия срок на изплащане.

Банка ДСК също удължи срока, в който ще продължи да предлага своите продукти при настоящите условия до 28.01.2013 г.            

 

Жилищни и ипотечни кредити

Още по-ниска беше активността на банките по отношение на жилищните кредити. Макар и през други месеци тя също да е била ниска, то ноември засега изглежда като месеца с почти нулеви промени по продуктите. Месецът ще запомним с корекциите само на една банка.

Още в самото начало на месеца Креди Агрикол България представи новите си условия по потребителски кредит с ипотека. Промяната се изразява в посока намаление на лихвения процент. Новата лихва е в размер на 7,05%, формиран от 3m Euribor + надбавка от 5,75, не по-малко от лихвения процент за първата година.Банката уточнява, че при невъзможност за превод на работна заплата, лихвата се завишава с 0,30 процентни пункта. Също така по всички кредити коефициентът на завишение на застрахователната сума по застраховка „Живот” се намалява до 1.1, при 1.25 преди това.

 

Статистика „Нередовни, необслужвани и преструктурирани кредити”

Вид кредит

Валута

Месечен ръст

BGN

EUR

Друга валута

ОБЩО

Потребителски

17.97%

12.24%

33.98%

16.63%

-2.30%

Жилищен / Ипотечен

25.15%

17.71%

44.84%

21.21%

-0.25%

Банкова система

22.58%

23.96%

14.08%

23.31%

-1.35%

Изт.: БНБ и изчисления на МОИТЕ ПАРИ. Данните са към 31.10.2012 г.

 

Застраховки

Интерамерикан България представи „Каско 10“ - нов автомобилен продукт  с допълнителни покрития.

Каско на МПС е с три възможни клаузи – Каско А, което дава базово покритие за пожар и природни бедствия; Каско Б в което се добавя и ПТП и Мега Каско, което включва и умишлени действия, кражба и грабеж на цялото МПС.

Към продукта има и следните допълнителни покрития, отстъпки и допълнитени услуги: 20% авансов бонус от премията, 10 % отстъпка за застраховки “Имущество” и “Индивидуална злополука”, Аuto Help за 10 ст. на месец, застраховка “Злополука на местата” с лимит 1000 лв. (само за мястото на шофьора) за 10 ст. на година, изплащане на обезщетения до 10-я ден след предоставяне на всички необходими документи, безплатно разширение за чужбина и др.

 

Източник: Екип Финансови анализатори на МОИТЕ ПАРИ

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив