Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Яну 26, 2012

През 2012 ще има пик на продажбите на ипотекирани имоти. Това прогнозира главният изпълнителен директор на МКБ Юнион банк Мария Илиева на конференцията за имоти BalREc 2011 - "Очаквания и реалности".

Причината е, че в края на тази година изтича законовият срок, в който банките могат да задържат проблемните жилища, заводи, хотели и т.н. Освен това банките са изчерпали провизиите си и е по-добре да продадат по-евтино и да имат кеш, който да се превърти през други продукти, допълни Илиева.

Заради имотите, чиито ипотеки не се обслужват, банките губят пари и не само че намаляват печалбите си, но и понякога излизат на загуба. В тези случаи те трябва да се рекапитализират от акционерите, а те невинаги имат средства, с които това да бъде направено.

"На първа публична продан се продават 10-15 процента от ипотекираните имоти", обясни Мария Илиева. При втора публична продан е по-реално да се стигне до сделка. Тогава обаче цената е с 20 процента по-ниска от обявената на първия търг. При условие че банките са кредитирали до 80 процента от стойността на жилището, те не губят средства и ако имотът бъде продаден на втория търг. Много малко случаи има, в които продажната цена на търга не стига, за да бъде покрит кредитът на длъжника, обясни Илиева.

Главният изпълнителен директор на МКБ Юнион банк цитира данни, според които проникването на ипотечното кредитиране е 12.5 процента. За сравнение, за Унгария процентите са 16, за Полша - 20, Чехия - 22, а за еврозоната - 41 процента.

 

www.dnevnik.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив