Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Авг 6, 2013

Да се въведе задължителна медиация при търговски спорове, свързани с пазара на имоти, предлага Националното сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ). Председателят на сдружението Иван Велков поясни, че организацията продължава да получава сигнали от пострадали клиенти. В повечето случаи обаче не става въпрос за криминални деяния, а за правни проблеми, породени заради непрофесионално водене на преговорите и излъгани очаквания, посочи той.

Същевременно всяка година в Европейския съюз (ЕС) се водят десетки милиони съдебни дела, голяма част от които – заради търговски спорове. Съдебният процес ангажира огромни ресурси, които биха могли да бъдат „освободени“ и прилагани по друг начин, ако вместо дела се пристъпваше към медиация, допълни Велков.

Той посочи като пример Италия, която отскоро възстанови прилагането на задължителната медиация в изпълнение на европейска директива. Сдружението смята да покани на посещение и проф. Джузепе де Пало – един от най-големите експерти по медиация, от когото да почерпи опит във връзка с евентуални предложения за законодателни промени.

Пазарът на имоти през лятото

От сдружението наблюдават една обичайна, по думите на Велков, тенденция – рязък ръст на посредниците при сделките с имоти в активния летен сезон. Според него всяка година през зимата броят на посредниците е около 7 – 8 хил. души, докато през лятото броят им нараства до 10,5 – 11 хил. души.

Тази година обаче един 35-процентен ръст на броя на посредниците се забелязва още през първото тримесечие спрямо последните три месеца на миналата година. Това вероятно се дължи на намаляването на „сивия“ сектор заради масовите проверки на данъчните.

Затвърждава се и тенденцията за засилване на активността на българските граждани на пазара на ваканционни имоти, каза още Иван Велков. Купуват се имоти в населените места предимно по Южното Черноморие, включително селски къщи и парцели, но със собствени средства и за собствени нужди.

Средната цена на сделките е около 30 – 35 хил. евро, като при руските купувачи психологическата граница е 50 хил. долара. Според Велков се наблюдава ръст и на пазара на дългосрочни наеми на ваканционни имоти, включително и от чужди клиенти.

Като цяло пазарът на имоти в големите градове в момента е в застой заради летния сезон, а в градовете до 100 хиляди жители се наблюдава обичайният и вече константен спад от 5-6% коментира и Йордан Петров от регионалната структура на НСНИ в Перник. Очакванията му са да има някакво раздвижване след края на лятото на фона на подобрените оферти на банките за потенциалните купувачи на имоти.

На пазара обаче активни са предимно купувачи, които имат някакви спестявания и не разчитат основно на кредити, обобщи Иван Велков. По думите му в момента предлагането надвишава търсенето около десет пъти, а активното търсене би могло да се възстанови само със сигурност на доходите, а не със спад на цените.


Източник: www.investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив