Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Апр 17, 2012

Определянето на правилната цена на недвижим имот е предпоставка за бързата му и успешна продажба. Оказва се, че хората, решили да продават, често пъти не знаят как да направят реална оценка на имота си. Добре е продавачът да се свърже с поне две агенции за недвижими имоти, които работят на територията на неговия град, съветва брокер Пепа Стойнова. Те трябва да изпратят брокер, който да огледа жилището на място и да даде консултация за цената. Така, след аргументация и сравнителен анализ на продажбите в района, клиентът получава от два независими източника актуална цена на имота си, при това безплатно.

Другият вариант е продавачът да се обърне към лицензиран оценител, който да изготви експертна оценка за стойността на имота, смята брокер Маргарита Генкова. Агенциите за недвижими имоти са най-добре информирани за реалната конюктурна ситуация на пазара. Те познават ценовите диапазони, на които се реализират сделки в различните квартали. Клиентът, разбира се, може и сам да определи цена за жилището си, но има риск тя да не е реализуема. За да бъде продаден бързо един имот, то цената му трябва да е реална към момента за пазара на недвижими имоти.

Според консултант Емилия Иванова оценката от лицензиран оценител не е задължителна, но тя дава ориентир за евентуалната продажна цена. Иванова също е на мнение, че брокерската агенция играе главна роля в определянето на офертната цена. Тя трябва да изпрати брокер за предварителен оглед, който след това да препоръча на каква цена да бъде офериран имота на пазара. Изводът е следният: продавачът има мнение за цена, оценката дава второ мнение, брокерът - трето. Ако цифрите съвпадат, офертната цена е готова. Ако не, клиентът има последната дума за цената. Ако обаче тя е прекалено висока, брокерът може и да не се съгласи да работи по дадената оферта, предупреждава консултантът.

Цените на недвижимите имоти в София продължават да намаляват, показва пазарната статистика на Imoti.net. Средните продажни цени към средата на април 2012 г. за всички райони на столицата са 723 евро/кв.м. Средната цена за наем пък е 3,27 евро/кв.м, като и там се наблюдава известен спад. Най-голямо е търсенето при едностайните и двустайни жилища, затова и средните цени на тристайните апартаменти в повечето райони са по-ниски.

Някои анализатори смятат, че ни очаква много сериозна криза на имотния пазар. Според тях „нетърсенето“ на жилища ще се задълбочи и около 2015-2016 г. апартаментите ще се продават на цени, няколко пъти по-ниски от сегашните. Те дават прогнози, че около 2020 г. ще да има цели входове в кварталите без почти нито едно семейство, а панелките почти няма да се купуват и в някои големи градове дори ще се събарят цели микрорайони. Надяваме се, че тези апокалиптични прогнози все пак няма да се сбъднат.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив