Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Ное 20, 2012

Закупуването на имот с нужда от ремонт се оказва рискована инвестиция. Проблеми като дефекти по фасадата и ВиК инсталацията са често срещани в градското строителство. Ако става въпрос за жилищен блок, може да възникнат спорове със съседи относно покриването на разходите по реконструкцията. В такива случаи експертите препоръчват да се направи договорка за цената преди да се закупи въпросният имот.

Брокер Антон Илиев е категоричен, че трябва да се преценят плюсовете и минусите на бъдещата нова придобивка преди да се остави капаро. По думите му да се разчита на формални обещания и помощ от бъдещи комшии е безсмислено. Поради тази причина той препоръчва да се поиска максимален отбив от цената.

Безспорно обаче, за да се извърши ремонт, трябва да има съгласуване с останалите собственици, т.к. ще се извърши за тяхна сметка, според притежаваните от тях идеални части от общите части на сградата. Една такава обща част е фасадата. Адвокат Милена Миткова допълва още, че единият вариант е да се свика общо събрание на живеещите в блока, на което да се избере и фирмата, която да извърши ремонтните дейности. Другата опция е ремонтът да се финансира еднолично.

За да се осъществи втората възможност, е необходимо становище от конструктор, който да потвърди, че се налага неотложен ремонт. Ако останалите собственици не се организират, се действа самостоятелно и след приключването на ремонтните дейности се събират пари от тях по съдебен ред.

Дърветата и особено корените им в близост до жилищни сгради понякога също представляват опасност за конструкцията и целостта на сградата. В такива случаи специалистите съветват да се пусне молба до съответната община за отсичане или окастряне на дървото. Преди това, разбира се, се прави оглед и се произнася становище дали действията са наложителни. Евентуални щети по стени или тръби от корените също са за сметка на живущите в блока. Миткова уточнява, че ВиК дружеството трябва да бъде уведомено за ремонта, а дейностите да бъдат договорени с него.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив