Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Дек 10, 2012

В момента болезнената дилема пред клиентите на имотния пазар е дали да закупят, или да наемат жилище за период от 1-2 години, докато се ориентират какво ще се случи в икономическото развитие на страната.

Това каза в интервю за агенция „Фокус” експертът по недвижими имоти Иван Горанов.

Въпреки че българинът е традиционалист и държи да има собствено жилище, през последните години много семействата предпочитат да изберат по-изгодните условия на наемане, отколкото да закупят ипотекиран имот, обясни Иван Горанов и посочи като причина за тази тенденция тежката икономическа и финансова криза и несигурността на пазара.

По думите на Горанов на края на годината пазарът на недвижими имоти е стабилен, като през 2012 година не е отчетен драматичен спад в цените на имотите в страната. През последните 3-4 години има заложено намаление на сделките, като през 2009 година продажбите в София от 40 000 за 2008 година намаляват до 23 000, което е спад с близо 50%.

През 2010 г. сделките в София са около 21 000, а през 2011 г.- 20 000, посочи експертът и добави, че очакванията за 2012 година са данните да бъдат по-високи.Според Горанов през следващата 2013 година пазарът на недвижими имоти у нас ще започне да се възстановява.

През 2012 година не се отчита спад на цените на наемите на жилища, за разлика от предходните 2010 и 2011 година, където те достигнаха най-ниско ценово ниво, отбеляза той.

Спадът в наемните нива обаче продължава за офис площите и търговските обекти, защото непрекъснато има нови предложения и много офиси остават незапълнени. Всичко е предмет на договаряне и могат да се намерят атрактивни предложения на достъпни цени, обясни експертът.

Положителното е и, че цените на земеделската земя през 2012 г. са по-високи, като тенденцията е те да продължават да поскъпват, отбеляза експертът по недвижими имоти.

На въпрос - как се развива пазарът на недвижими имоти в столицата, експертът отбеляза, че за сметката на страната, в София се отчита лек спад. Положителната тенденция има във Варна, Пловдив и Стара Загора.

В София непрекъснато се строят нови жилищни кооперации, което разнообразява пазара, а цените зависят от района, в който е разположен апартаментът. В райони като Лозенец и Иван Вазов цените са между 900 и 1100 евро, за Манастирски ливади - в порядъка на 750 до 900 евро, а в Овча купел има ново строителство с цени от 550 до 700 евро, посочи Горанов и добави, че към момента средните цени на кв. метър ново строителство в столицата са между 650 и 900 евро.

 

Източник: www.expert.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив