Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Авг 29, 2012

Пикът на лошите и преструктурираните кредити изглежда е преминал. Проблемните заеми към края на юли са за 9,89 млрд. лв., което е 23,41% от всички отпуснати кредити без овърдрафтите. Това означава, че делът им намалява за втори пореден месец, показват данни на Българската народна банка (БНБ). През юни лошите и преструктурираните кредити бяха 23,55%, а през май – 23,65 на сто. Според експертите има много фактори, които влияят на намалението. Например през юни делът на лошите и преструктурираните кредити се сви заради нарастването на общия размер на кредитите.


Тенденцията се запази и през миналия месец. Заемите, отпуснати от българските банки, достигат внушителния размер от 42,25 млрд. лв. без овърдрафтите. Това е с 1,77 млрд. лв. повече спрямо юли 2011 г. или 4,19% ръст на годишна база. От данните на БНБ става ясно, че увеличението се дължи на кредитите на бизнеса. Към края на юли фирмите са изтеглили заеми за 34,56 млрд. лв., което е с 6,9% повече спрямо същия период на миналата година.

Има и други причини за намаляването на лошите и преструктурираните кредити, припомнят експерти. Банките изчистват от баланса си тези заеми, като ги продават или продават обезпеченията по тях. Другата причина е, че част от преструктурираните кредити вече са редовно обслужвани. Икономисти припомнят още, че заради сезонната заетост хората плащат вноските си по кредита по-редовно.

Междувременно от данните на БНБ става ясно още, че гражданите непрекъснато намаляват дълговете си към финансовите институции и предпочитат да спестяват. Кредитите на домакинствата са 18,71 млрд. лв. към края на юли. Това е с 1,3 на сто по-малко спрямо същия месец на миналата година. В същото време хората продължават да трупат пари в банките с рекордни темпове. Домакинствата държат на влог в трезорите 32,44 млрд. лв. към края на юли. Това означава, че само за един месец гражданите са спестили 412 млн. лв. Скътаните пари за една година пък са близо 4,5 млрд. лв.

Любопитното е, че ръстът на спестяванията продължава на фона на спадащата доходност по депозитите. В момента средната лихва по влоговете в лева за нови клиенти е 4,92%. Това е с 0,5 на сто по-малко спрямо същия месец на 2011 г. Лихвата по депозитите в евро за нови клиенти също се е свила. Тя е около 4,37% при 4,67 на сто през миналата година. Условията по влоговете за стари клиенти също леко се влошават. Според експерти това е знак, че хората масово пестят, защото се чувстват несигурни за бъдещето си, а не защото се надяват да получат доходност от натрупаните средства.

 Източник: Монитор

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив