Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Окт 24, 2012

Засилена активност на пазара на ваканционни имоти в страната през последните 6 месеца, отчитат от инвестиционната компания GreenLife в анализа си за периода.

Най-осезаемото покачване на броя сделки, с около 20%, е стартирало през последните 3 месеца.

„Ключов катализатор на активността са както руснаците, които традиционно са основни купувачи на български ваканционни имоти, така и сънародниците ни”, разказва Мариана Даскалова, търговски директор в GreenLife.

Българите, предимно със смесени бракове и живеещи в чужбина, се появиха трайно на пазара на ваканционни апартаменти в страната ни през това лято. Те разполагат с добри бюджети, водени са от носталгията и откритието, че и у нас вече има проекти с високо качество. Купуват, след като са били на ваканция в съответния комплекс и имат реални впечатления за него, избират имот с една или две спални, имат конкретни изисквания и намерения да го ползват, а не да го отдават под наем. По всичко личи, че дават сериозна заявка да формират значим дял сред купувачите на такъв тип имоти”, добавя Даскалова.

По думите й интересът към ваканционните имоти не се различава съществено от този през изминалото лято, но броят на реалните сделки се покачва като резултат от по-бързите решения на клиентите да стигнат до реална покупка.

Активност се вижда и при инвеститорите, стартират нови и се рестартират замразени проекти, които на този етап са основно по-малки единични сгради, отчитат още от компанията. Имотите в тези малки сгради са 2 пъти по-евтини от апартаментите в затворените комплекси. Според експертите обаче купувачите, особено семейните с деца, търсят всички удобства на едно място, което превръща затворените вакнционни проекти в по-предпочитан вариант.

Вторичният пазар продължава да е изключително активен, посочват още от Green Life.

Това създава сериозна конкуренция на малките инвеститори и ги прави по-предпазливи. Наблюдават се и сделки, при които някои руснаци продават закупените от тях преди години ваканционни имоти, за да инвестират в нов, по-качествен и по-добре отговарящ на нуждите им апартамент.

Най-големият проблем за реално завихряне на вторичния пазар остава фактът, че англичаните продавачи трудно намират достъп до руснаците купувачи. Друга трудност е до известна степен скептичното отношение на част от руснаците към вече използвани апартаменти, особено ако ги купуват директно от предишен собственик, който също е руснак.

източник: news.expert.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив