Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Юли 16, 2012

Увеличено предлагане на цени, близки до пазарните и ръст на броя на купувачите. Това са тенденциите на пазара на жилища в България през първото полугодие на 2012 г., които маркира в свой анализ "Адрес недвижими имоти". И докато нарасналото търсене е добра новина за пазара, то увеличението при предлагането е лош знак за финансовото състояние на хората. Според статистиката на "Адрес" над една четвърт от пуснатите за продажба жилища през първата половина на годината са заради финансови проблеми на собствениците им. Друга причина за увеличеното предлагане е желанието за освобождаване от ненужен имот.
Леко надолу

Въпреки че спадът в цените на жилищата продължава, днес той далеч не е със същия темп като отпреди година. На годишна база понижението на цените в големите градове е около 4%. В столицата спадът е с 2.4%, в Пловдив – 3%, във Варна – 2.8%, в Бургас с 3.3%, показват данните на "Адрес". Според изпълнителния директор на компанията Георги Павлов това се дължи на нарасналото предлагане, което ще продължи да оказва влияние върху стойностите на имотите. "Очаквам цените да продължават да се спускат леко надолу", казва той. Съществена промяна на пазара спрямо предните над три кризисни години е преоценката от страна на продавачите на офертните нива. Сега те са чувствително коригирани и при сделка не търпят предишните корекции от по 15-20%.

"Процесът на възприемане на пазарната ситуация от страна на продавачите продължава и това води до по-реални цени на обявените имоти за продажба. Средният процент на отстъпките вече е под 10%", казва Павлов. "Никой не може да каже къде е равновесната точка, но е факт, че няма големи отстъпления от офертните цени. Ако има, то е в рамките на около 5%. Няма ги тези огромни отстъпки, които наблюдавахме предните години", категоричен е й Младен Митов, анализатор в агенция "Явлена".

В ролята на купувач

Като положителна тенденция от "Адрес" отчитат завръщането на пазара на купувачите над 45- годишна възраст. Според компанията това е знак за подобряване на условията на жилищния пазар. По-зрелите купувачи са две групи - хора със собствен бизнес или заемащи висока позиция в сериозна компания. Това, което ги мотивира, са по-ниските цени на жилищата сега и добрите лихвени условия. Завръщането на купувачите води и до нарастване на броя на сделките. От "Адрес" отчитат 10% ръст в броя на сделките за времето от януари до края на юни. Очакват, че тази тенденция ще се запази и през летните месеци, които са традиционно силни за компанията заради продажбите на ваканционни имоти по морето.

Сериозен ръст на сделките отчитат и от "Явлена". Само за София, основния пазар, където агенцията оперира, нарастването е с над 30% за първото полугодие на годината спрямо първата половина на 2011 г. Младен Митов описва нарасналото търсене така: "Хората изчакваха достатъчно дълго и сега се върнаха на пазара, тъй като цените вече са приемливи." Според него обаче увеличението на клиенти не значи, че пазарът е тръгнал нагоре. "Основно се търсят апартаменти с две или три спални и се отбират по-ниските ценови оферти", допълва Митов. Въпреки това сделки има и в по-високия ценови сегмент - между 90 и 100 хил. евро, но те не са много, което не ги прави фактор на пазара към момента.

Според данните на "Адрес" в момента се наблюдава прегрупиране на търсенето, като то се разделя основно на две категории - по-ниски нива от около 35–40 хил. евро и средната ценова категория между 70 и 80 хил. евро. Основните мотиви за покупка са желанието за придобиване на първо собствено жилище или преместването в по-добър имот. Третата причина е търсенето на жилище като инвестиция, нещо, което през последните две години се беше превърнало в рядкост за пазара.

Източник: Капитал

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив