Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Статии

Добави коментар

Дек 11, 2013

При покупката на ново жилище има някои неизвестни. Ако например продавачът на имота има неплатени режийни, новият собственик може да има опасения, че автоматично ще сепревръне в длъжник след сделката. Основателни ли са те и може ли купувачът да пусне нови партиди на свое име без да отговаря за старите задължения?

Няма как новият собственик да отговаря за чужди задължения, категорична е адвокат Милена Миткова. В тази връзка експертът съветва след придобиване на правото на собственост върху имота, да се подадат заявления в съответните дружества, за да бъдат открити партиди. Трябва да се приложи и копие от нотариалния акт.

Някои некоректни служители може да се опитат да убедят клеинта, че първо трябва да плати старите задължения, но това не е вярно, твърди юристът. Каквото и да казват, че пише в общите им условия или вътрешни правила, то няма как да противоречи на закона.

В противен случай е нищожно, подчертава Миткова. А законът в никакъв случай не предвижда лице да поема чужди дългове, освен в изрично посочени хипотези като поръчителство при кредит например.

Специалистите обясняват и как стои въпросът с прехвърлянето на партиди. Само собственикът на имота или изрично упълномощен от него човек може да прехвърля партиди, посочва консултант Емилия Иванова.

По принцип, за да се прехвърли партидата на друго лице, първото, което искат дружествата е да са изплатени всички сметки, допълва брокер Маргарита Генкова. Чак тогава се прави прехвърлянето като се изисква и адресна регистрация.

По закон потребител може да бъде както собственикът на имота, така и ползвател, обяснява Миткова.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив