Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Окт 18, 2013

Компактните микро-апартаменти може би са последният отговор на проблема с недостига на жилища в Париж, но някои парижки наемодателите докараха тенденцията до крайност.

Един наемател на име Доминик – който е помолил фамилията му да не се споменава – е предявил иск към хазяйката си за отдаването под наем на 1,56 кв. м (точно така, един и половина квадратни метра!) апартамент за 17 години, след като тя се заканила да го съди аз местене в ново жилище. Соиник се надява да получи 25 000 евро, което е равно на наема му 17 години, заедно с обезщетение.

Неговият случай, който разтърси френските съдилища, всъщно не е единичен. Друг съдебен иск идва от самотна майка, която е била изгонене от своя апартамент с площ четири квадратни метра през януари, след кто изостанала да плати наема си в размер на 200 евро на месец за повече от три месеца. Нейният хазяин й пратил SMS, че е сменил ключалките в апартамента си и че тя има 24 часа да си вземе вещите, които той е поставил в торби за боклук и наредил пред заключената врата.

Според френския закон жилищата трябва да бъдат с площ най-малко 9 кв. м и да са оборудвани с душ. Законът също така забранява наемодателите да бъдат изгонвани от наемателите си през зимните месеци, дори ако не са платили наема.

Поредицата съдебни дела обаче подчертава тревожна тенденция на пазара на жилища в Париж. В годишния си доклад, публикуван през февруари, фондацията Abbe Pierre казва, че 90 процента от хората, живеещи в района на Париж, имт трудности да си намерят апартамент и наемите продължават да се покачват.

Според Observatoire des Loyers de l'Agglomération de Paris (анализаторска фирма, която следи наемите в града), средният месечен наем в началото на 2013 г. е 1 097 евро, което е с 3,3% повече спрямо 2012 г., която пък е отчела ръст от 3,2%  в сравнение с 2011 година.

Френското правителство направи опити за ограничаване на растежа на наемите през август 2012 с въвеждането на контроли над 40 населени места, започвайки с Париж, където „се наблюдава необичайно напрежение на пазара на наеми“.


Източник: 1kam1.com

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив