Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Фев 21, 2013

От края на 2011 г. се наблюдава нарастващ интерес от страна на хората с пари към луксозните къщи в полите на Витоша, като само за последната година са били купени 4 имота на цена над 1 млн. евро, научи „Монитор”. Според Весела Илиева, шеф на агенция Uniques estates, засиленото търсене се дължи на 2 причини. „От една страна, българинът живее най-натясно в сравнение с всички останали от ЕС, а нормална е тенденцията успешните мениджъри с по-големи семейства да обитават по-просторен дом с двор и зеленина”, смята тя.

 

По думите й основните изисквания на купувачите са къщата да има 3-4 спални, хубав двор с площ поне около декар. „Най-предпочитани райони са Бояна, Симеоново и Драгалевци и за това купувачите обръщат особено внимание на достъпа до имота, защото там има проблеми с инфраструктурата.”, допълва Илиева. „Заради по-ниската цена от 300-400 хил. евро предпочитани от клиентите са и къщите в комплексите от затворен тип”, смята още брокерката.

 

„Тенденцията от миналата година ще се запази и през 2013 г. и хората с пари ще продължат да предпочитат да живеят в еднофамилни къщи. Не очаквам нарастване на броя на сделките, а те ще останат на нивото от 2012 г. Масово ще се продават къщи на цени от 500 до 700 хил. лв.”, прогнозира Илиева.

“Къщите в София са сравнително малък и доста стабилен сегмент от пазара" смята Полина Стойкова от Bulgarian properties. „Предлагането е ограничено, а интересът и към покупка, и към наем, е стабилен. Луксозните къщи, а и градските къщи като цяло са сред имотите с най-голям потенциал”, добавя тя.

По думите й през последните 2-3 години има сериозно връщане на интереса към къщи, защото  хората с по-високи доходи определено биха предпочели да живеят в еднофамилен дом. „Не бива да се забравя обаче, че за покупката на къща трябват доста повече пари и след това за поддръжката й”, припомня Стойкова. „Къщи най-често се търсят в престижните квартали затворените комплекси, кварталите в полите на Витоша, а също и в центъра”, смята тя.

Според нея има възвръщане на интереса към лукс имотите от граждани на други страни. „Сега може да има допълнителен стимул с измененията в Закона за чужденците, които ще им дадат право на дългосрочно пребиваване при покупка на имот над 600 000 лв.”, смята Стойкова.

 

 

Източник: www.monitor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив