Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Юни 1, 2012

Новото строителство става все по-предпочитано от купувачите на недвижими имоти. Една от причините е твърдението на някои експерти, че животът на панелните сгради е около 50 години. Стряскащо звучи и прогнозата, че ако след изтичането на този период те не се санират, трябва да бъдат разрушени. Въпреки ниските цени на панелните апартаменти, все повече млади хора с добри доходи се насочват към жилища ново строителство.

Около 4-6% ще бъде спадът в цените на панелните жилища до края на 2012 г., прогнозира консултант Емилия Иванова. Необходимостта от саниране, както и появата на ново монолитно строителство на достъпна цена намали желаещите да си купят панел. Разликата между цената на новопостроен монолитен и стар панелен блок на едно и също място трябва да стане още по-голяма от сегашната, смята Иванова.

Определено цените на едностайните и двустайните панелни апартаменти в София ще продължат да се понижават, потвърждава брокер Владимир Владимиров. На същото мнение е и колежката му Кристина Найденова, която категорично заявява, че цените на всички видове имоти ще продължават да намаляват.

Като цяло цените на панелните жилища в по-голямата част на страната ще продължават да падат, смята брокер Антон Илиев. Но всяко правило си има изключения. В столичния квартал Младост например нещата стоят малко по-различно. Гарсониерите и двустайните панелни апартаменти в Младост 1, 2 и 3, които са построени след 80-та година с балкони тип лоджия, ще продължават да се търсят активно от купувачите и това няма да позволи цените им да вървят в посока надолу.

Скъп ремонт в старо жилище или ново строителство? На този въпрос е много трудно да се отговори, твърди консултант Младен Садинов. Значение има не само състоянието на старото и новото жилище. При този избор най-вероятно ще се промени и локацията, етажът, съседите, изложението, разпределението и още много други неща. Според него правилен избор може да се направи само при сравняване на две конкретни оферти.

Някои експерти са на мнение, че новото строителство става все по-некачествено, а инвеститорите - все по-некоректни, с изключение на големите инвеститорски фирми. От друга страна не е задължително панелните апартаменти да са с по-кратък експлоатационен период. Важен е остатъчният живот на сградата, който зависи изцяло от качеството на изпълнение и вида на поддръжка през годините. Куриозен пример е финансовата обосновка за оценка на апартамент в сграда, построена през 1975 г. - остатъчен живот 130 години.

След 15-ина години днешното „ново строителство“ (2000-2010 г.) ще е от най-избягваните и жилищата ще бъдат трудно продаваеми, твърди експерт в имотен форум. За този период времето ще е оставило своя отпечатък върху фасадите и общите части, а нормалната амортизация на апартаментите отвътре също ще допринесе за понижаването на продажната им стойност.

През последните години външното лустро и тенденцията към растеж на цените подтикваха хиляди млади семейства към инвестиране на кеш и кредит в имоти. Винаги ще има вътрешно преселение – от един район към друг, но след години днешните нови тухли ще са по-долу като предпочитания спрямо панелите, убеден е специалистът.

Изминалите десетина години в имотния бранш са един добър урок на тема „инвестиция в жилище“, допълва експертът. Според него някой ден ще дойде времето и на крайградските имоти. Точни прогнози обаче не могат да се правят, защото всички тенденции в България са на вълни и модни течения.

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив