Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Любопитно

Добави коментар

Апр 22, 2014

Архитект Патрик надо е проектирал тази овалнакъща със зелен покрив, наречена „Вълнистата къща“. Това е една от общо 63 експериментални къщи, които се строят в близост до Реймс във Франция. Растителността, покриваща полуцилиндричната обвивка, действа като термо-изолация и нежно се спуска към околното зелено пространство.

Вълнистият дом има два етажа. На партерното ниво са холът, кухнята и мултимедийно пространство, които се отварят към външната част от дома чрез плъзгащи стени. На горното ниво се помещават две спални и санитарен възел, които са достъпни и чрез мецанин. Цялата структура е направена от дървен материал, с основа от бетон и поликарбонатни външни стени.

Покривът разполага с автоматична система за поливане и механизъм за задържане на вода. Специална схема за засаждане, която обвива северната и западната фасади, е изработена в сътрудничество между архитектите и фирмата ландшафтен дизайн Ecovegetal. Тя включва билки и треви, които са в състояние да се адаптират към суровите климатични условия и изискват минимална поддръжка. Лавандула, мащерка и други дребни ароматни билки са разпръснати по повърхността на покрива.

Къщата променя външния си вид със сезоните и в същото време се явява жив, дишащ микро-хабитата за насекоми и птици.


Източник: 1 към 1
 

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Тагове

пространство

  

ниво

  

чрез

  

стени

  

билки

  

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив