Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Мар 20, 2013

За стимулиране на енергийното обновяване на сградите в България Законът за енергийната ефективност предвижда сградите, въведени в експлоатация преди 1 януари 2005 г. чрез прилагане на мерки за подобряване на енергийната ефективност, да могат да се освободят от данък за срок от 3 до 10 години в зависимост от постигнатия клас на енергопотребление, за който има издаден сертификат, и прилагането на мерки за оползотворяване на възобновяеми източници за производство на енергия за задоволяване нуждите на сградата.

В България от енергийно обновяване се нуждаят 18.3 млн. кв.м обществени сгради, което във финансово изражение означава около 1.2 млрд. лв., и около 770 хиляди са панелни жилища в 19 000 сгради, за чието саниране са необходими поне 3.5 млрд. лв. до 2020 г.

В страните от ЕС понастоящем се налага стандартът "сграда с почти нулево потребление на енергия". След 2018 г. той ще е задължителен за всички нови сгради за обществено ползване, а след 2020 г. - и за всички останали нови сгради. С направените промени в ЗЕЕ е предвидено това да стане чрез Национален план за увеличаване броя на сградите с близко до нулево потребление на енергия.

 

Източник: www.stroitelstvo.info

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив