Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Сеп 3, 2013

За недостиг на жилища в средния и високия ценови клас в София алармират от консултантската компания Colliers International. От 2010 г. не са завършвани нови големи проекти, а интересът към жилища в този сегмент от пазара нараства, както и сделките през първото полугодие, но много от наличните на пазара имоти не отговарят на изискванията на купувачите, констатират експертите.

Основните фактори, които влияят на избора на кандидат-купувачите, са качеството на строителството, кварталът, цената и съпътстващата инфраструктура – достъп, паркоместа, паркове и зелени площи и т. н. Ако някой от тези фактори не удовлетворява клиентите, те предпочитат да се откажат от сделката, отколкото да направят компромис, посочва се в доклада на компанията. Най-търсени са двустайните и тристайни апартаменти с добро функционално разпределение, удобни спални и просторни дневна и кухня.

Основен двигател на сделките продължава да бъде нуждата от собствено жилище – или покупка на първо собствено жилище, или преместване в по-голямо и в по-престижен квартал. Търсенето остава съсредоточено в южните части на столицата, където са концентрирани повечето и по-добрите проекти на пазара. Процентът на незаетите площи в проектите с поне 50 жилищни единици е намалял с 3% до 15% през първите шест месеца на годината спрямо същия период на миналата година, изчисляват от компанията.

Типичният купувач е на възраст 30-35 години, семеен, мениджър в международна компания или самонает. Навлизането на нови ИТ и аутсорсинг компании също спомага за засилване на търсенето на жилищния пазар в София. Активни на пазара са служители от ИТ сектора, фармацията и други, пише още в доклада.

Цените на жилищата от средния и по-високия ценови сегмент варират от 850 до 1 600 евро за кв. м, като средната цена за двустаен апартамент достига 150 хил. евро, за тристаен – 180 хил. евро, а за къща – 250 хил. евро. Очакванията са ценовите равнища да останат стабилни до края на годината.

Същевременно от компанията констатират и интерес към схемата за имот под наем с опция за закупуване, която предоставя по-голяма гъвкавост на купувачите. Те поемат ангажимент да живеят под наем в имота за определен период от време, като в последствие той се приспада от цената. Компанията очаква търсенето в средния и високия сегмент от жилищния пазар в София да продължи да се засилва, тай като тези имоти са подходящи и за инвестиции.


Източник: Investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив