Регистрация Забравена парола

home home   Мобилна версия

Анализи

Добави коментар

Мар 16, 2012

Инвеститорите ще имат повече възможности за навлизане на пазара заради очакваните продажби от финансови институции


Развитие на две скорости на световната икономика и пазарите на бизнес имоти прогнозира  глобалната консултантска компания Cushman & Wakefield.

Въпреки доброто начало на 2011 г., нарастващата несигурност около дълговите проблеми в Европа и САЩ доведе до забавяне на икономиката и активността при бизнес имотите през втората половина на годината. През 2012 г. обаче се очаква точно обратното - слабо начало, което ще отстъпи на по-добро представяне през втората половина.

Основните икономически и пазарни двигатели за периода ще бъдат силният ръст на пазара в Азия, породен от увеличението на местното търсене, стабилният растеж в Северна и Южна Америка и слабите показатели в Европа, над която продължват да тегнат сериозни дългови проблеми.

Подходът, който всеки отделен район ще възприеме, за да облекчи дълговата си ситуация, ще бъде от жизненоважно значение за икономическото представяне, посочват авторите на изследването.

Според тях глобалният пазар на имоти през 2012 г. ще се характеризира с шест основни тенденции. Експертите прогнозират, че с все по-силната интеграция и разширяването на търговските потоци в глобалната финансова система макровръзките между икономиките ще нарастват. Твърде различните профили на публичните дългове на трите основни глобални региона обаче ще доведат до много различни перспективи през 2012 г.

Въпреки че очакванията за втората половина на 2012 г. са за много по-силна глобална икономика и пазари на недвижими имоти, перспективите пред отделните региони са различни.

Консултантите посочват още, че за да се подобри глобалната икономика, трябва да има движение към решаване на дълговите проблеми в Европа и САЩ или поне по-голямо доверие, че ще бъде постигнато такова решение.

В доклада пише още, че еволюцията на глобалната икономика вероятно ще донесе възможности както за инвеститорите в имоти, така и за наемателите.

Намаляването на степента на задлъжнялост ще предостави възможности за инвеститорите, тъй като финансовите институции в Европа са подложени на все по-силен натиск да продават активи, за да увеличат капитала си, като сред тези продадени активи е твърде вероятно да са и недвижими имоти.

Експертите посочват, че въпреки регионалните различия и слабото начало на годината глобалният пазар на офис наеми ще се радва на все по-ниски нива на неусвояване и все по-високи наеми през 2012 г., макар и да се очакват вариации по региони.

Докато по-слабата глобална икономика вероятно ще доведе до незадоволително представяне на индустриалните пазари в Азия и Европа, най-големите възможности се очакват в Северна Америка, където ръстът на запасите е ограничен, а нарастващото търсене може да доведе до по-високи обеми на търговията и промишленото производство.

Анализаторите припомнят, че през 2011 г. беше отчетено 14% увеличение на глобалните инвестиционни продажби до 808 млрд. долара. За 2012 г. се очаква увеличение със 7,5% до 867 млрд. долара.

Продажбите в Европа вероятно ще останат без промяна на равнище от приблизително 198,5 млрд. долара, като подобна ситуация се очаква и в Азия, където обемът им ще гравитира около 374 млрд. долара.

Прогнозите за инвестиционната активност в Северна и Южна Америка обаче са за повишение с 25% спрямо нивата от 2011 г. до приблизително 295 млрд. долара.

 

www.investor.bg

 
 

Добави коментар

 

Още публикации

Полезни сайтове

  • bgtop.net

    Топ класацията на българските сайтове

Анкета

Имаме ли нужда от закон, който да регламентира дейността на брокерите?
Резултати Архив